Maloprodaja
0

SAD: Prodavnice se masovno zatvaraju, u dva mjeseca 60.000 ljudi ostalo bez posla

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američka malopridajna industrija doživljava vjerovatno najgore dane od recesije 2008. godine – prodavnice sa obje strane cjenovnog spektra sve češće zatvaraju svoja vrata, prenosi Bloomberg.

Naprimjer, firma Payless Inc. koja se bavi prodajom "obične" obuće proglasila je bankrot i najavila zatvaranje nekoliko stotina prodavnica. S druge strane, jedan Ralph Lauren Corp. Najavio je zatvaranje prestižne prodavnice u Petoj aveniji u New Yorku.

Također, kompanija koja se bavi prodajom tinejdžerske odjeće Rue21 Inc. najavila je bankrot do kraja aprila. Problem je očigledan ukoliko znamo da spomenuta firma ima oko 1.000 maloprodajnih lokacija.

Na tlu Sjedinjenih Američkih Država moglo bi doći do masovnog zatvaranja oko 10 posto prodavnica sa maloprodajnom robom. Skori veliki pad mnogih maloprodajnih kompanija uzrokovao je paralelno propadanje tržnih centara u kojima se nalazi na stotine praznih poslovnih prostora.

Samo u martu došlo je do otpuštanja oko 30.000 osoba u maloprodajnom sektoru. Isti broj je zabilježen u februaru, što predstavlja najgori dvomjesečni period od 2009. godine, tj. u vrijeme posljednje ekonomske krize.

"To je industrija koja još uvijek traži odgovore. Ne znam na koji način se tržni centri mogu spasiti", pita se analitičar Noel Hebert.

Eksperti nastali problem opisuju klasičnim prenapuhanim balonom koji konačno puca, slično kao što je tržište nekretnina "puklo" prije tačno 10 godina.

Balon podrazumijeva vrijednost usluga, robe ili posjeda koja ne odgovara realnoj cijeni. Spomenuta vrijednost se uspostavlja uglavnom kroz nerijetko pogrešne procjene budućnosti.