Tajni računi
0

SAD postigle načelni dogovor sa UBS-om

FENA
Američke vlasti su sa švajcarskom bankom UBS postigle načelni dogovor vezan za rješavanje zahtjeva da im se dostave imena hiljada bogatih građana SAD, osumnjičenih da su račune u ovoj banci koristili za utaju poreza, saopštio je danas punomoćnik odjeljenja za poreze u američkom ministarstvu pravde Stjuart Gibson.

Konačni dogovor, koji se prema riječima Gibsona očekuje tokom naredne sedmice, stavio bi tačku na višemjesečne napore američkih zvaničnika da navedu Švajcarsku da odstupi od striktnih zakona o bankarskoj tajni, prenosi Rojters.

"Obavijestio sam sud da su dvije strane postigle načelni dogovor u ključnim spornim pitanjima", rekao je Gibson.

Ističući da "postoje još neka pitanja koja treba da budu razriješena", on je dodao da bi to moglo da bude završeno tokom naredne sedmice.

Ne navodeći nikakve detalje, Gibson je najavio da se očekuje da će dogovor biti potpisan prije početka druge statusne konferencije o ovom slučaju, koja je zakazana za 7. august, sa ciljem da se omogući postizanje vansudskog sporazuma.

Vrijednost dionica UBS banke je u jutrošnjem trgovanju na Njujorškoj berzi povećana za 67 centi ili 4,9 posto, na 14,46 dolara. Uoči današnjeg sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Švajcarske Mišlin Kalmi-Rej, američka državna sekretarka Hilary Clinton je takođe potvrdila da je o slučaju UBS banke postignut dogovor "u načelu", prenosi Reuters.

Okružni sud za Floridu u Majamiju ranije je odobrio odlaganje početka sudskog procesa protiv UBS, koji je bio zakazan za 13. jul, na zajednički zahtjev ove vodeće švajcarske komercijalne banke i američkog Ministarstva pravde.

Predsjedavajući sudija je odložio početak rasprave, u skladu sa zahtjevom dvaju strana za dobivanje dodatnog vremena radi nastavljanja pregovora, s ciljem postizanja vansudskog sporazuma o problemu vezanom za otkrivanje identiteta 52.000 vlasnika računa koje traži američki sud.

Ministarstvo pravde Švajcarske prije toga je saopštilo da će spriječiti banku UBS da informacije o klijentima dostavi američkim poreskim vlastima jer bi time bili prekršeni švajcarski propisi o bankarskoj tajni.