{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Pored cijena nafte rastu i cijene prehrambenih proizvoda

F
28.3.2008. u 10:39
0
0
SAD: Pored cijena nafte rastu i cijene prehrambenih proizvoda
0
SAD: Pored cijena nafte rastu i cijene prehrambenih proizvoda
Rast cijena energenata u Sjedinjenim Državama pripisuje se ekonomskim poteškoćama. Pored cijene nafte rastu i drugi troškovi - poput prehrambenih artikala, javlja Glas Amerike.
Paket od 12 jaja sada košta 30 posto više nego prije godinu dana. Poznavatelji prilika tvrde da Amerikanci plaćaju više, a u nekim slučajevima, dobivaju manje nego ranije.

Premda se cijena čokoladnih jaja nije znatnije promijenila, komičar Conan O` Brien nedavno je uočio da se popularna uskršnja poslastica smanjila.

U firmi Cadbury's, koja proizvodi navedena čokoladna jaja tvrde da se veličina njihove poslastice u Velikoj Britaniji nije smanjila, ali priznaju da je njihov američki partner, kompanija Hershey, smanjila isti proizvod za američko tržište.

Ne smanjuju se samo slatkiši. Toaletni papir firme Scott košta isto no listići su manji. Sapun za muškarce, Dial, nekada je težio 127 grama, a sada je 14 grama lakši.

Aktivistkinja za prava potrošača Meg Margo tvrdi da ove promjene nisu prošle neopaženo.

"Brojni lojalni potrošači neke marke primjećuju u trgovinama da su proizvodi na koje su navikli nešto drugačiji. Firme oglašavaju te proizvode kao nove i bolje, ali ne kažu da su i manji", kazala je Margo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: