{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Na izložbi inovacija nagrađena cigla porodice Kapor iz Trebinja

F
14.10.2007. u 14:00
0
0
SAD: Na izložbi inovacija nagrađena cigla porodice Kapor iz Trebinja
0
SAD: Na izložbi inovacija nagrađena cigla porodice Kapor iz Trebinja
Waterbury
Stručni žiri izložbe inovacija u Waterburyju (SAD) od 11. do 13. oktobra, a na kojoj su učestvovali i inovatori iz BiH, dodijelio je nagradu porodici Kapor iz Trebinja za građevinsku blok-ciglu kojom se zidanje ubrzava od 15 do 20 puta u odnosu na klasične načine.
Ovi elementi podsjećaju na lego-kockice a mogu se izrađivati od cementa i sličnog materijala, ali i od drveta. To je i presudilo prilikom ocjenjivanja jer u Americi je uobičajeno da se porodične kuće rade od drveta.

Svaki element ima dva žlijeba i dva ispupčenja što omogućava da se čvrsto spajaju te se lako i brzo uklapaju jedan u drugi po dužini i visini. Brzina građenja mogla bi se porediti s brzinom građenja brvnara: postavljanjem brvna na brvno brzo se ostvaruje željena visina zida.

Tako je i s ovom inovacijom: postavljanjem grede na gredu, brzo se zida pri čemu treba napomenuti da se na ovim gredama, s vanjske strane, na dužinama koliko su dugi standardni građevinski elementi (200-400 cm) urežu žlijebovi tako da se čini kao da su nanizani, a ustvari se radi o jednoj gredi.

Težina drveta je takva da gotovo svaki čovjek može lako podizati ovakve grede.

Asocijacija inovatora BiH predstavila je sedam inovacija, među kojima šest koje su dobile najviše nagrada na ovogodišnjim svjetskim izložbama, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH u Waterburyju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: