|

SAD: Irak u dvije godine na nafti izgubio 16 milijardi dolara

SAD: Irak u dvije godine na nafti izgubio 16 milijardi dolara
0
F
FENA
28.9.2006. u 19:04
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Irak u dvije godine na nafti izgubio 16 milijardi dolara
Iračka naftna industrija, najvažniji izvor novca za tu zemlju, izgubila je u protekle dvije godine 16 milijardi dolara zbog napada pobunjenika, kriminalnih bandi i loše opreme, doznaje se u četvrtak iz povjerljivog izvještaja američkog revizora.
Vlada u Bagdadu "mora poduzeti odvažne mjere" kako bi zaštitila naftna i električna postrojenja, kaže se u sažetku revizorskog izvještaja s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

"Irak ne može opstati bez neometanog izvoza nafte i opskrbe električnom energijom", ističe Stuart W. Bowen, posebni glavni inspektor za pitanje obnove Iraka.

Osim gubitka od spomenutih 16 milijardi dolara u razdoblju od januara 2004. do marta 2006., Bowen tvrdi da Irak također plaća milijarde dolara za uvoz benzina koji mu je neophodno potreban, prenosi Hina.

Sjedinjene Države su potrošile 320,3 miliona dolara za obuku i opremanje iračkih snaga sigurnosti, ali je Bagdad tek nedavno dobio trajnu vladu a neki dotadašnji ministri su pokazali tek "ograničenu inicijativu" u pitanju zaštite svojih prirodnih resursa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.