biznis
0

SAD i najveće azijske ekonomije dogovorili ukidanje subvencija za cijene goriva

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Sjedinjene Države i četiri najveće ekonomske sile Azije u načelu su se saglasile da postupno okončaju subvencioniranje cijena goriva, ali Kina i Indija vjerojatno neće skoro početi taj proces.

Ministri energetike Sjedinjenih Država, Japana, Kine, Indije i Južne Koreje sastali su se u subotu u japanskom Aomoriju uoči sastanka skupine G-8, sljedećeg mjeseca. Ovih pet zemalja koristi oko pola svjetske proizvodnje nafte.

Indija i Kina su najavile da neće odmah poduzeti korake ka eliminaciji subvencija koje održavaju cijene goriva niskim u tim zemljama. Subvencije se dijelom okrivljuju za globalni rast cijena nafte.

Međutim, američki ministar Samuel Bodman, prenosi VoA, kaže da subvencije nisu lijek protiv rastućih cijena nafte.

On je novinarima izjavio da premda globalna potražnja za naftom raste, proizvodnja je zaustavljena na 85 miliona barela dnevno već tri posljednje godine. On poziva na povećanje ulaganja u energetski sektor.

Japanski ministar Akira Amari je naglasio u Aomoriju da trend porasta cijene nafte ugrožava svjetsko gospodarstvo te da je zato važno da upravo zemlje koje troše polovicu svjetske proizvodnje energije pokažu spremnost na djelovanje.

Cijena nafte u petak je premašila 139 dolara po barelu, što je dovelo do pada na svjetskim berzama. Kao dodatni razlozi navode se i rast nezaposlenosti u SAD-u te prijetnje Izraela napadom na Iran ako ta država nastavi provoditi svoj sporni atomski program.

U nedjelju se u Aomoriju sastaju ministri energetike država članica skupine G-8.