biznis
0

SAD i EU za slobodnu trgovinu "zelenim" tehnologijama

FENA
SuSan Schwab
SuSan Schwab
Sjedinjene Države i Evropska unija predlažu da se na globalnom planu postigne sporazum o ukidanju trgovinskih ograničenja za ključne "zelene" tehnologije, čijom bi se širom primjenom olakšala borba protiv klimatskih promjena, objavljeno je u subotu u Washingtonu.

Plan za koji se zalažu SAD i EU predviđa da se u okviru mehanizma Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postigne saglasnost o ukidanju carina na konkretnu listu ekoloških tehnologija i proizvoda koji omogućavaju smanjenje ili potpunu eliminaciju emitiranja štetnih plinova u atomosferu.

Voditeljica američkoga trgovinskog pregovaračkog tima Susan Schwab je rekla da bi takva akcija na nivou WTO-a dobro došla jer može doprinijeti znatnom povećanju primjene naprednih tehnologija u građevinarstvu i drugim privrednim djelatnostima gdje je to moguće i neophodno.

Schwab je kazala da članice WTO-a stiču izuzetno dobru priliku da usvoje odluku, s ciljem da se napravi značajan prodor u primjeni mjera za zaštitu od štetnih posljedica klimatskih promjena, prenijele su agencije.

Svjetska trgovina proizvodima koji mogu bitno uticati na ekološko zdravlje naše planete povećavala se, inače, od početka ove decenije oko 15 posto godišnje da bi 2006. dostigla vrijednost 613 milijardi dolara.

Stručnjaci Svjetske banke (WB) tvrde u jednoj od najnovijih studija da bi se ukidanjem carina i drugih prepreka za promet proizvoda "zelene" tehnologije globalni promet tom vrstom robe mogao uvećati za dodatnih 7-14 posto godišnje.

Analitičari navode da su predstavnici SAD-a i EU-a svoj prijedlog saopćili neposredno uoči početka važne međunarodne konferencije o klimatskim promjenama, pod okriljem UN-a, koja počinje 3. decembra na Baliju.

Brzo ostvarenje plana o znatno većoj primjeni čistih tehnologija i proizvoda moglo bi međutim doći u pitanje zbog toga što se pregovori o novome globalnom trgovinskom sporazumu u okviru WTO-a otežu već šest godina, upozorili su stručnjaci.