biznis
0

SAD i EU najavile niz samita o finansijskoj krizi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U jeku najveće finansijske krize od Velike depresije i haosa na svjetskim berzama, Sjedinjene Države i Evropska unija najavile su niz samita, od kojih bi prvi trebalo da bude održan u novembru u New Yorku, prenijele su svjetske novinske agencije.

Američki predsjednik George W. Bush, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dogovorili su se u subotu u Camp Davidu o održavanju niza samita o svjetskoj finansijskoj krizi, koji bi bili održavani nakon američkih predsjedničkih izbora 4. novembra.

Ideju je prethodno podržao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, koji je ponudio da svjetska organizacija bude domaćin samita.

Bush je pred početak sastanka u Camp Davidu najavio da će biti domaćin samita na kome bi se raspravljalo o rješavanju trenutne globalne finansijske krize, a Sarkozy je precizirao da bi prvi sastanak čelnika mogao biti održan pijre kraja novembra u New Yorku.

Američki predsjednik je naglasio da na tome samitu neće biti dovedeni u pitanje osnovni ekonomski principi međunarodnog kapitalizma.

"Moramo se oduprijeti opasnim pokušajima ekonomskog izolacionizma i nastaviti politiku otvorenog tržišta, koje je podiglo životni standard i pomoglo milionima ljudi širom svijeta da se izbave od siromaštva", istaknuo je Bush.

Sarkozy je primijetio da sadašnja kriza predstavlja mogućnost da se ponovo razmotri svjetska finansijska politika i pozvao je na prevazilaženje sadašnje međunarodne finansijske arhitekture, ustanovljene 1944. godine na konferenciji u Bretton Woodsu.

Lideri evropskih zemalja smatraju da bi najavljeni samit trebalo da bude novi Bretton Woods, gdje su sklopljeni sporazumi kojima su definirani principi po kojima je decenijama poslije Drugog svjetskog rata funkcionirao svijet međunarodnih finansija.

Na monetarnoj i finansijskoj konferenciji UN-a u Bretton Woodsu su osnovani, pored ostalog, i Međunarodni monetarni fodnd i Svjetska banka.