biznis
0

SAD: Ekonomija glavno područje sučeljavanja

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Sve veći broj Amerikanaca suočen je sa finansijskim teškoćama, uz rekordne cijene goriva i krizu na tržištu nekretnina, pa je ekonomija trenutno glavno poprište sukobljavanja Demokratske i Republikanske partije i njihovih predsjedničkih kandidata Baraka Obame i Džona Mekejna.

Pošto se senatorka Hilari Klinton povukla iz trke za predsjedničku nominaciju demokrata, Mekejn i Obama nastoje da privuku njene pristalice, posebno žene, ističe Glas Amerike.

Mnogi Amerikanci smatraju da su im novčanici iz dana u dan sve tanji. Reagujući na takvo uvjerenje, republikanac Mekejn i demokrata Obama fokusiraju se u svojim kampanjama na rešavanje ekonomskih problema, uključujući poresku reformu.

Obama kaže da je cilj njegove reforme da pomogne većini Amerikanaca koji zavise od plata.

"Moj plan predviđa smanjenje poreza za 95 posto radnika. Potrebno je da vratimo novac u džepove porodica srednje klase i da ukinemo olakšice za bogate, koje su dostigle neviđene razmjere", navodi on.

Mekejn kaže da bi kao predsjednik zadržao poreske olakšice predsjednika Buša i da želi da vlada troši manje, ali da bude efikasnija.

"Ne možemo da razbacujemo milijarde dolara poreskih obveznika na razne projekte dok ljudi jedva mogu da priušte svoje kuće, hranu i gorivo", ističe on.