Paul Krugman
0

"SAD čekaju mjeseci ekonomskog pakla"

FENA
Šta god da učini nova administracija, Amerikance čekaju mjeseci, možda i čitava godina ekonomskog pakla, ocijenio je američki ekonomist Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju u 2008.

Po isteku tog perioda, stvari bi trebalo da se poprave kako plan ekonomskog oporavka koji priprema izabrani predsjednik Barack Obama bude davao rezultate, dodaje Krugman, rekavši da bi ekonomija SAD-a trebalo da se počne stabilizirati krajem 2009. i da je "prilično optimističan" u pogledu perspektiva za 2010.

Američku ekonomiju iz recesije može izvuči samo neki nov "bum" velikog obima koji bi popunio rupu nastalu urušavanjem lične potrošnje i stambenog tržišta, što je zasad malo vjerovatno.

Drastično smanjenje trgovinskog deficita SAD-a bio bi, po Krugmanu, prihvatljiviji put do trajnog oporavka, prenio je New New York Times.

Većom prodajom robe i usluga drugim zemljama i izdvajanjem većeg domaćeg prihoda za robu proizvedenu u SAD-u mogla bi se postići puna zaposlenost bez nužnog procvata potrošnje ili investicija, smatra Krugman.

Dodaje, međutim, da će vjerovatno biti potrebno mnogo vremena prije nego što se trgovinski deficit smanji u dovoljnoj mjeri da nadoknadi krah tržišta nekretnina.

I to iz prostog razloga što je rast izvoza, poslije nekoliko dobrih godina, zaustavljen, dijelom zbog toga što su nervozni međunarodni investitori, ulažući u imovinu koju još smatraju sigurnom, velikom tražnjom potaknuli rast kursa dolara prema drugim valutama.

To je američku proizvodnju učinilo daleko manje konkurentnom, naglasio je Krugman. Osim toga, čak i ako dolar ponovo padne, pitanje je gdje bi se obezbijedio kapacitet za uvećan američki izvoz.

Uprkos povećanju trgovine uslugama, veći dio svjetske razmjene i dalje se obavlja u robi, naročito industrijskim proizvodima, a američki industrijski sektor, poslije godina zanemarivanja u korist nekretnina i industrije finansijskih usluga treba mnogo toga uraditi da dostigne konkurente, ukazuje ovaj nobelovac.

U svakom slučaju, dodaje, ostali dio svijeta možda neće biti spreman "podnijeti" osjetno manji američki trgovinski deficit. Dobar dio kineske ekonomije počiva na izvozu u SAD. Jednom riječju, dostizanje tačke u kojoj američka ekonomija može opstati bez državne fiskalne podrške mogao bi da bude težak i dugotrajan proces, kaže Krugman i izražava nadu da "Obama to razumije".

U ovom trenutku, kada je američka ekonomija u slobodnom padu i kada svi strahuju od ponavljanja depresije iz tridesetih godina prošlog stoljeća, protivnici jakog federalnog odgovora na krizu teško mogu imati podršku.

Međutim, kada se ekonomija jednom koliko-toliko oporavi, bit će mnogo pritisaka na novu administraciju da se povuče, da odbaci podršku koju joj je pružila. A ako administracija prerano podlegne tim pritiscima, rezultat bi mogao biti ponavljanje greške Franklina Roosevelta iz 1937. kada je skresao izdatke, povećao poreze i pomogao da SAD padne u ozbiljnu recesiju.

Krugman zaključuje da bi moglo potrajati mnogo duže nego što mnogi smatraju prije nego što američka ekonomija bude spremna živjeti bez nekog buma. A do tada, ekonomiji će biti potrebno mnogo vladine pomoći.