IMF
0

"SAD bi mogle zapasti u duboku recesiju"

FENA
Sjedinjene Države bi mogle zapasti u duboku i dugotrajnu recesiju uslijed jedne od najvećih finansijskih kriza koja je ikada pogodila tu zemlju, dok zoni eura prijeti manji rizik, procijenio je Međunarodni monetarni fond (IMF).

Na osnovu usporedbe sadašnje finansijske krize s ranijim, IMF je u izvještaju "Svjetski ekonomski izgledi", koji će biti objavljen iduće sedmice, zaključio da postoje znatni izgledi za veliko slabljenje američke privrede.

Analitičari IMF-a su usporedili 113 slučajeva finansijskog stresa u 17 industrijaliziranih zemalja tokom posljednjih 30 godina i utvrdili da ih je oko 60 posto dovelo do slabljenja privrede, ali da su recesije vezane za sektor bankarstva bile dva-tri puta veće i trajale od dva do četiri puta duže od uobičajenog slabljenja ekonomije.

Kolaps tržišta nekretnina bio je glavni uzročnik kreditne krize u SAD-u, podsjetio je IMF, prenosi DPA.

Razmjera finansijske neuravnoteženosti u sektoru nekretnina ima suštinski značaj pri određivanju da li će slabljenje privrede prerasti u recesiju, kazao je dužnosnik IMF-a Subir Lall.

Njemačka agencija napominje da IMF u svojoj procjeni nije uzeo u obzir plan američke vlade za spašavanje finansijskog tržišta, vrijedan 700 milijardi dolara, koji je u četvrtak odobrio Senat, a o kojem bi u petak trebalo da se glasa u Zastupničkom domu Kongresa.