Planovi za 2018.
294

S aerodroma Mostar izvjesne dvije linije za Njemačku, u toku pregovori i sa Turkish Airlinesom

Piše: R. D.
Mostarski aerodrom nakon osvajanja Eurowingsovog online takmičenja za jednu sigurnu liniju u narednoj sezoni, želi iskoristi vjetar u leđa te nastavlja realizaciju planova o uspostavi novih linija, a i proširenja tehničkih i infrastrukturnih kapaciteta.

"Uvažavajući zainteresiranost naših korisnika, možemo samo neslužbeno reći da je najvjerovatnije povezivanje sa Stuttgartom, što će svakako obradovati ogroman broj ljudi čije smo upite dobili u proteklom periodu, znajući da je to područje gdje je najveća i koncentracija naše dijaspore kao potencijalnih putnika. Pored toga bit će određena i druga destinacija prema sjeveru Njemačke, a u opciji su Keln i Dusseldorf", kazao je za Klix.ba Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar.

Menadžment pojedine aviokompanije je taj koji vrši odabir destinacije u skladu sa svojim statističkim pokazateljima i ekonomskoj isplativosti, kaže nam Raspudić te dodaje da će sve službene informacije o finalnoj odluci Eurowingsa objaviti na službenoj web i Facebook stranici aerodroma.

"U kontaktu smo i sa drugim kompanijama. Odrađeni su prvi razgovori i sa predstavnicima Croatia Airlines te smatramo da bi povezivanje sa Zagrebom i veze preko Zagreba za dalje destinacije sigurno bile privlačne. Ali ne bismo još izlazili u javnost dok ne budemo imali neke konkretnije informacije. Istanbul je također turistički zanimljiva destinacija koja se može koristiti i kao hub za dolazak putnika s bliskog istoka i azijskih zemalja te ćemo u narednom periodu svakako nastojati intenzivirati prethodno obavljene razgovore sa Turkish Airlinesom“, najavio je Raspudić.

Povezivanje Mostara i regije redovnim linijama, bilo nacionalnim prijevoznicima bilo nisko tarifnim kompanijama je primarni cilj Aerodroma Mostar.

"Paralelno s privlačenjem kompanija konstantno moramo raditi na razvoju i modernizaciji kako bismo povećali postojeće kapacitete i postali konkurentniji aerodromima u okruženju. Na osnovu analize nedostataka i potreba menadžment Aerodroma Mostar sačinit će se akcijski plan koji će podrazumijevati sve operativno tehničke pripreme te isti prezentirati Gradu Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federalnom Ministarstvu saobraćaja i veza jer će prelazak na operativne poslove redovnih linija zahtijevati dodatnu finansijsku pomoć. Vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje svih nivoa vlasti da i dalje nastave davati podršku ovom projektu koji je od značaja za cijelo područje Bosne i Hercegovine", kazao je za Klix.ba direktor Aerodroma Mostar.