biznis
0

Ryanair ponudio 750 miliona eura za Aer Lingus

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najveća evropska diskontna aviokompanija, irski Ryanair, danas je ponudio 750 miliona eura za kupovinu rivalskog irskog prijevoznika Aer Lingus, što je upola manje od ponude u 2006. godini, koju je blokirala Evropska unija.

Ryanair, koji već drži 29,82 procenata Aer Lingusa, saopćio je da ponuda od 1,40 eura po dionici predstavlja 28 procenata više od prosječne cijene dionica "Er Lingusa" tokom 30 dana, do 28. novembra.

Portparol Aer Lingusa, koji se oštro protivio Ryanairovoj posljednjoj ponudi, nije želio da komentariše najnoviji prijedlog, izvještava Reuters.

Izvršni direktor Ryanaira Majkl O'Liri izjavio je da je ekonomsko i zakonodavno okruženje značajno promijenjeno od kada je Ryanaira izašao sa prvom ponudom za Aer Lingus, koju su blokirali nadležni organi EU.

O'Liri je dodao da će Aer Lingus ostati izolovana, mala kompanija koja posluje sa gubicima, ukoliko ne prihvati najnoviju ponudu Ryanaira koji posluje po principu "niskih troškova" i prodaje karte po nižim cijenama od komercijalnih prijevoznika.

Da bi najnovija ponuda mogla da bude prihvaćena, Ryanaira takođe mora da prebrodi protivljenje irske vlade i zaposlenih u Aer Lingusu, koji imaju dionice u aviokompaniji i koji su odbili posljednju ponudu.

O'Liri vjeruje da će uprava Aer Lingusa sada biti kooperativnija, imajući u vidu smanjivanje obima poslovanja u posljednje dvije godine.

Ponuda Ryanaira uključuje i obećanje da će udvostručiti flotu Aer Lingusa u narednih pet godina i da će u bivšoj državnoj kompaniji otvoriti 1.000 novih radnih mjesta.