Kvartalni profit
0

Ryanair nadmašio očekivanja

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Ryanair Holdings, najveći evropski diskontni avioprijevoznik, danas je izvijestio o kvartalnom profitu koji je nadmašio očekivanja, a prognozirao je i rast putničkog prometa u tekućem tromjesečju za 15 posto.

Neto dobit irske kompanije u prvom je kvartalu njezine fiskalne godine (razdoblje od početka travnja do kraja lipnja) pala za 24 posto na 93,7 miliona eura u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prenose agencije.

Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će Ryanair u promatranom periodu zabilježiti profit u visini 76 miliona eura. Prihodi od prodaje su porasli za 16 posto na 896,8 miliona eura, što je nešto više od prognoza.

Iz aviokompanije su poručili da je glavni razlog pada dobiti odgoda 9.400 letova zbog erupcije vulkana na Islandu, ali i rasta troškova goriva.

Čelnici Ryanaira očekuju da će u tekućoj poslovnoj godini ostvariti rast neto dobiti od barem 15 posto na nivo od 350 do 375 miliona eura. Također, njihova procjena je da će u istom periodu prevesti najmanje 73,5 miliona putnika.