biznis
0

Ruski TVEL dogovorio isporuku nuklearnog goriva Indiji

FENA
Ruski proizvođač nuklearnog goriva, državna kompanija TVEL, potpisao je u srijedu s Indijom ugovor vrijedan više od 700 miliona dolara o isporuci uranijumskih šipki za potrebe njihovih atomskih centrala.

TVEL je prva kompanija koja je potpisala ugovor o isporuci nuklearnog goriva, nakon što je Grupa isporučilaca nuklearnog goriva povukla ograničenja za Indiju, javile su agencije.

Grupa sastavljena od 45 zemalja s razvijenim nuklearnim tehnologijama, 6. septembra prošle godine je ukinula sankcije za isporuku uranijuma, reaktora i nuklearnih tehnologija Indiji.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Indija su u februaru potpisali sporazum o garancijama u vezi s indijskim nuklearnim objekatima civilne namjene.

Ovaj dokument predviđa da Indija otvori 14 svojih reaktora inspektorima agencije do 2014. godine. Indija ima razvijenu nuklearnu energetiku i samostalno gradi reaktore srednje i male snage, ali po zastarjelim tehnologijama, New Delhi u isto vrijeme namjerava da razvija sektor atomske energije, a nedavno je saopćeno da planira izgradnju 20 nuklearnih generatora u bližoj budućnosti.

Ruska kompanija "Atomstrojeksport" gradi dva nuklearna bloka atomske centrale "Kudankulam" sa savremenim reaktorima tipa VVER u indijskoj državi Tamil.