biznis
0

Ruski privatnici traže pomoć u vraćanju vanjskih dugova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Privatnici u Rusiji koji su uzimali kredite zatražit će od vlade da sa evropskim i drugim stranim bankama dogovori odgađanje otplate njihovih vanjskih dugova, u visini do 400 milijardi dolara, objavio je danas japanski poslovni dnevnik "Nikkei", prenose agencije.

Taj prijedlog je upućen ruskoj vladi i nekim stranim bankama, uključujući HSBC i "Deutsche bank", koje su nagovijestile da bi željele da održe takve pregovore, naveo je "Nikkei".

"Deutsche bank" i HSBC nisu željele komentirati te navode, prenijela je agencija Reuters.

Zahtjev za odgađanje otplate vanjskog duga podnijelo je Udruženje regionalnih banaka Rusije, rekao je predsjednik te grupacije Anatolij Aksakov u intervjuu listu "Nikkei".

Ruska vlada će pregovarati sa stranim bankama uime ruskih primalaca kredita i mogla bi, ako prijedlog bude prihvaćen, pružiti izvjesne garancije na otplatu tih kredita, navedeno je u izvještaju japanskog dnevnika.

Portparol ruske vlade Dmitrij Peskov je u današnjoj izjavi Reutersu rekao da ruska vlada ne razmatra bilo kakav plan za restrukturiranje ruskih korporativnih dugova i da nije u pregovorima sa stranim bankama o tom pitanju.

"Ne postoje takvi planovi u vladi. Informacija o pregovorima sa stranim bankama o restrukturiranju ne odgovara stvarnosti", rekao je Peskov i dodao da je "informacija lista 'Nikkei' potpuno lažnog karaktera".

"Vlada Ruske Federacije ne planira da razmatra pitanje restrukturiranja korporativnog duga ruskih banaka i kompanija", izjavio je Reutersu i ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Ruske kompanije nastavljaju da normalno servisiraju svoj vanjski dug od 400 milijardi dolara i vlada ne vodi pregovore radi restrukturiranja otplate, rekao je danas Reutersu i ekonomski savetnik u ruskoj vladi Arkadij Dvorkovic.

On je, međutim, ukazao da su u vladu stizali prijedlozi za restrukturiranje dugova, ali da informacija o takvim pregovorima nije istinita.

Euro je na vijest o mogućem restrukturiranju ruskog korporativnog duga reagovao klizanjem za oko 1,4 posto, na 1,2825 dolara i 0,8 posto prema rublji, na 46,2885 rubalja. Euro je potonuo i 1,6 posto u odnosu na jen, na 117,08 jena, prije nego što je ponovo blago ojačao.