Čeka se odgovor Brisela
0

Ruski milijarder zatražio od EU da mu ukine sankcije, nedavno je osudio agresiju na Ukrajinu

V. K.
Arkadij Volož (Screenshot: Twitter)
Arkadij Volož (Screenshot: Twitter)
Suosnivač ruske tehnološke kompanije Yander i milijarder Arkadij Volož zatražio je od EU da mu ukine sankcije i to nakon što je javno izjavio kako je protiv rata u Ukrajini.
Advokati koji zastupaju Voloža zatražili su da mu EU ukine mjere, a kako piše Financial Times o ovom pitanju Brisel bi se trebao očitovati u septembru.

"Ruska invazija na Ukrajinu je barbarska i ja sam kategorički protiv toga. Užasnut sam sudbinom ljudi u Ukrajini. Mnogi od njih su moji prijatelji i rođaci, a njihove se kuće sada bombarduju svaki dan", rekao je Volož početkom augusta.

Ipak, Voložova odluka da javno osudi rusku invaziju predstavlja i "škakljivo" pitanje za Evropsku uniju. Naime, od početka invazije Brisel koristi sankcije kao sredstvo za podsticanje određenih pojedinaca u promjeni njihovog stava prema agresiji.

"Iskreno, teško je zamisliti šta bi Volož mogao još da uradi. Postoji stotine drugih sankcionisanih ruskih biznismena koji pomno posmatraju šta radi Brisel. Arkadij je sve ovo htio reći još prvog dana rata, ali osjećao je da je odgovoran za svoj narod u Rusiji", rekla je osoba bliska Voložu za FT.

Volož je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora kompanije tokom 2022. godine i to nakon što ga je Evropska unija uvrstila na listu sankcija koje su usmjerene protiv ruskih kompanija, ali i bogatih pojedinaca.

U svom tadašnjem saopćenju, Evropska unija je pojasnila kako je Yandex odgovoran za promociju državnih medija i narativa kao i za uklanjanje sadržaja koji su kritični prema politici Vladimira Putina.

Ovu odluku EU komentirao je i Volož koji je tada izjavio kako je ona u potpunosti pogrešna.

Komentirajući svoju poziciju u aktuelnoj političkoj situaciji, Volož je izjavio kako mora preuzeti dio odgovornosti.

"Iako sam preselio u Izrael 2014. godine, moram da preuzmem svoj dio odgovornosti za postupke zemlje. Bilo je mnogo razloga zašto sam morao šutjeti do sada. Možete raspravljati o vremenu moje izjave, ali ne i o njenoj suštini. Ja sam protiv rata", rekao je Volož.