biznis
0

Ruski milijarder pokreće magazin za snobove

Sarajevo-x.com
Ruski bogataši se neprestano šepure svojim bogatstvom, u čemu će im, zasigurno, uskoro od pomoći biti savjeti magazina “Snob”.

Mikhail Prokhorov, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 22 milijarde američkih dolara, planira potrošiti oko 150 miliona američkih dolara na pokretanje magazina, web stranice i TV stanice “Snob”, izjavio je generalni direktor ovog novog ruskog poduhvata.

“Ovo sve je namijenjeno ljudima koji su uspješni i koji želi biti uspješni”, izjavio je Andrei Shmarov, čovjek koji će upravljati “Snobom”.

Četrdesetdvogodišnji Prokhorov se obogatio kada su u devedesetim godinama budzašto biznismeni pokupovali dijelove bivših sovjetskih industrija..

Magazin Forbes je dodijelio Prokhorovu 24. mjesto liste najbogatijih ljudi na svijetu. Prokhorov je jedan od vlasnika Norilsk Nickela, najbogatijeg proizvođača nikla na svijetu, i Polyus Golda, najvećeg ruskog proizvođača zlata.

Sudeći po online izdanju Oxfordovog rječnika engleskog jezika, imenica snob označava: “osobu koja pokazuje pretjerano poštovanje prema svojoj visokoj društvenoj poziciji ili bogatstvu i koja s visoka gleda na društveno inferiorne osobe u odnosu na sebe”.

Shmarov je izjavio da Rusi podrazumijevaju drugačije značenje ove riječi.

“Snob za nas znači osoba koja je postigla sve u životu i koja je stekla pravo na snobizam”, objasnio je Shmarov naglasivši glavnu razliku između ruskog i britanskog značenja riječi, za koju tvrdi da podrazumijeva naslijeđeno bogatstvo.

Rusija je postala nesnosno bogata tokom posljednjih nekoliko godina zbog naglog porasta cijena robe i energije.

“Nije prijatno hvaliti se bogatstvom koje ste naslijedili, pa ni onim koje ste stekli, ali je makar u drugom slučaju, hvaljenje opravdano”, izjavio je Shmarov.

Neoženjeni Prokhorov bio je meta novina u 2007. godini, nakon što ga je francuska policija privela na skijalištu u Courchevelu. Policijski službenici su nakratko zadržali ruskog bogataša kako bi ga ispitali o navodnoj upletenosti u lanac prostitucije. Potom su ga pustili na slobodu bez podizanja optužnica.

Magazin i web stranica “Snob”, sa lifestyle temama, sa biznis novostima i vijestima o putovanju, javnosti će biti dostupni od ovog ljeta. Kratko poslije u funkciji će biti i istoimeni TV kanal kablovske televizije, prenosi Reuters.