Bloombergova lista
14

Ruski bogataši bogatiji za više od 50 milijardi dolara, objavljena imena najimućnijih

M. A.
Vladimir Potanin (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Potanin (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Ruski bogataši su uvršteni na listu 500 najbogatijih ljudi na svijetu, a u zadnje četiri godine svoje su bogatstvo povećali za nevjerovatnih 52,9 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Bloomberg Billionaires Index (BBI) pri kreiranju liste uzima u obzir cijene dionica kompanija u kojima milijarderi imaju svoj udio. On pokazuje da je na prvom mjestu najbogatijih Rusa opet jedan od glavnih dioničara Nornickela Vladimir Potanin.

Bogatstvo Potanina poraslo je za 8,5 milijardi dolara i trenutno iznosi 28,2 milijarde dolara. Nornickel je najveći svjetski proizvođač paladija i jedan je od najvećih proizvođača nikla, platine i bakra.

Drugu poziciju zauzeo je vlasnik Novateka Leonid Mikhelson koji je podebljao konto za 5,2 milijarde dolara tako da trenutno njegovo bogatstvo iznosi 24,6 milijardi dolara. Novatek je najveći privatni proizvođač plina u Rusiji.

Na trećem mjestu je jedan od vlasnika naftne kompanije Lukoil Vagit Alekperov čiji je kapital porastao za 6,2 milijarde dolara i procjenjuje se da trenutno raspolaže s vrtoglave 22,3 milijarde.