biznis
0

Ruski "Avtovaz" otpušta 27.600 radnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski gigantski proizvođač automobila "Avtovaz" objavio je danas da će ukinuti do 27.600 radnih mjesta, manje nego što se ranije računalo, u pokušaju da ublaži posljedice pada prodaje zbog globalnog privrednog usporavanja.

Kompanija je na zvaničnom vebsajtu objavila da će smanjivanje broja zaposlenih obuhvatiti i 5.000 rukovodilaca, inženjera i administrativaca, kako je to najavljeno prošle sedmice, prenijele su agencije.

"Avtovaz", čijih se 25 odsto akcija nalazi u vlasništvu francuskog "Renoa", ranije je najavio da razmatra ukidanje do 36.000 radnih mjesta.

Pres servis "Avtovaza" saopćio je u srijedu da predsjednik kompanije Igor Komarov i sindikalni predstavnici zaposlenih raspravljaju o mjerama, u okviru anti-kriznog programa, po kojima će ukupan broj "Avtovazovih" radnika biti oko 75.000.

Tada je najavljeno da će najveći ruski proizvođač automobila otpustiti radnike do 1. decembra ove godine.

Izvor iz ruskog ministarstva socijalnog razvoja naveo je da se insistiralo da otpuštanja budu postepena, kako bi se smanjile socijalne tenzije, prenio je Itar-Tas.

"Avtovaz", prema navodima medija, ima oko 110 hiljada zaposlenih.

Proizvođač "lade" je u prvom polugodištu ove godine smanjio prodaju putničkih automobila za 44 odsto, na 179,9 hiljada komada.

Čisti gubitak kompanije je u tom periodu iznosio 14,2 milijarde rubalja (315 miliona eura), dok je u istom periodu minule neto profit bio 1,49 milijardi rubalja.

Profit kompanije smanjen je više od dva puta, za čitavih 40,22 milijarde rubalja (893 miliona eura).

Zarada od prodaje automobila smanjena je za 50,2 odsto, a od prodaje rezervnih dijelova za 15,9 odsto.

Istraživanje agencije "Avtostat" pokazuje da bi do kraja ove godine 30 dilera ruskog proizvođača automobila "Avtovaza" moglo da bankrotira zbog pada prodaje, dok se 14 dilera širom Rusije već nalazi u velikim finansijskim problemima.

Trenutno "Avtovaz" ima 445 zvaničnih distributera, a ukoliko se prognoze o zatvaranju ostvare, udio ruskog auto-giganta na domaćem tržištu bi mogao da padne za oko osam odsto.