biznis
0

Rusiji prijedlog o probnoj obnovi tranzita, uz "doziranje" gasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropske gasne kompanije predložile su Rusiji da obnovi tranzit gasa preko Ukrajine u probnom periodu od dva do pet dana, kako bi se provjerila pouzdanost funkcionisanja ukrajinskog gasno-transportnog sistema, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin njemačkim medijima a prenijele su ruske novinske agencije.

U tom periodu, ako ne bude prekida, isporuke bi bile povećavane, rekao je Putin.

U sinoćnjem razgovoru sa glavnim urednicima vodećih njemačkih medija, Putin je rekao da su se Evropljani saglasili da daju novac radi plaćanja pogonskog gasa, potrebnog za obnavljanje isporuka ruskog gasa Evropi, ali su postavili uslov da "Gasprom" zatim vrati taj novac, prenijela je agencija RIA Novosti.

Agencija Itar-Tass prenijela je da je Putin, koji se od juče nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, rekao da je za obnovu tranzita Ukrajini neophodno 140 miliona kubika gasa da se popuni izvozni cjevovod i 21 milion kubika dnevno radi osiguranja rada gasnih stanica.

Prema njegovim riječima, cijena gasa za prvi kvartal procjenjuje se na 1,7 milijardi dolara.

"S naše strane bio bi vrhunac gluposti uzeti na sebe i isporučiti takve količine bez osiguranja", rekao je Putin i dodao da je stoga evropskim kompanijama predložena podijela rizika i formiranje konzorcijuma koji bi platio taj gas a poslije toga dobio troškove nazad.

Na njegovo pitanje šta ako pogonski gas bude ukraden u Ukrajini, evropski partneri Putinu su predložili da se ne isporučuje sav neophodan gas unaprijed za tri mjeseca, već da se osigura punjenje cjevovoda sa 140 miliona kubika i za rad kompresorskih stanica isporuka od 21 milion dnevno.

"Vidjećemo kako će taj gas dolaziti do evropskih potrošača tokom dva do pet dana. Tako se rodila ideja probe", rekao je ruski premijer.

Prema Putinovim riječima, pri obnavljanju isporuka gasa za izvoz preko Ukrajine, Rusija će najpre osigurati određene količine u pravcu balkanskih zemalja i Slovačke, koje se nalaze u najtežem položaju.

"Vidjećemo kako će gas teći i ako bude sve u redu, povećavaćemo količine u svim pravcima", istakao je predsjednik ruske vlade.

Putin je u razgovoru sa čelnicima evropskih gasnih koncerna i njemačkim kancelarom Angelom Merkel, pak, predložio formiranje grupe nezavisnih eksperata, u koju bi ušli i predstavnici "Gasproma" i "Naftogasa".

Grupa bi analizirala stanje gasno-transportnog sistema Ukrajine i ustanovljavala da li ukrajinski gasovodni sistem može da osigura istovremeni protok ruskog gasa evropskim potrošačima i prebacivanje gasa iz skladišta na zapadu Ukrajine na istok zemlje radi unutrašnjih potreba.

Stručnjaci "Gasproma" smatraju da takva mogućnost postoji, dok ukrajinska strana saopćava da je to nemoguće, a grupa bi mogla da pripremi prijedlog maršruta izvoznih isporuka koja ne bi ometala osiguranje unutrašnjih potreba Ukrajine u gasu i istovremeno bi štitila isporuke gasa u Evropu od krađe na ukrajinskoj teritoriji.

Rad eksperata, kako je dodao, biće razmotren na samitu koji se danas održava u Moskvi.

Putin je, istovremeno, rekao da je Rusija spremna da pređe na evropsku cijenu za tranzit gasa preko Ukrajine, uz uzlov da se pređe na evropsku formulu cijene za gas.

Rusija po aktuelnom ugovoru plaća 1,6 dolara za tranzit 1.000 kubika na 100 kilometara, dok prosječna evropska cijena iznosi 3,04 dolara.

"Međutim, za Rumuniju cijena gasa u prvom kvartalu iznosi 470 dolara", podsjetio je Putin, dodajući da cijena za Ukrajinu "bez tranzita, ispada približno 450 dolara", u odnosu na ranije predloženih 250 "što su oni odbili".

"Gasprom", kako je objasnio, i od srednjeazijskih zemalja sada kupuje gas u prosjeku za po 340 dolara za 1.000 kubika i "ako se on dostavlja do Ukrajine, dobija se 375 do 380 dolara".

Ukrajina je, prema njegovim riječima, odbila i da kupuje gas za 285 dolara i da ga potom reeksportuje u Evropu.

Predsjednik Vlade Rusije je rekao da Ukrajina bez isporuka ruskog gasa ne može da izdrži duže od 1,5 do dva mjeseca, i ta činjenica unosi optimizam u mogućnosti rješavanja gasnog konflikta.

Pritom je dodao da Rusija ne namjerava da isporučuje gas ove godine bez ugovora.

Putin je rekao da sadašnja situacija nanosi političku štetu Rusiji.

"Da, šteta je velika, ali mi nemamo izbora, svake godine ponavlja se jedno i isto tokom 15 godina", rekao je ruski premijer, a prenijela je ruska državna agencija.

"Sve dok vi u Evropi budete tvrdili da je Rusija kriva, Ukrajina se nipošto neće saglasiti da potpiše dokument", rekao je Putin.

Predsjednik vlade Rusije je rekao da će se cijena ruskog gasa do kraja 2009. godine sniziti, budući da se cijena formira na osnovu cijene nafte i derivata, ali i da se formira sa zakašnjenjem od šest mjeseci.

"Krajem 2009. godine cijena gasa bit će prilično niska", rekao je Putin.