biznis
0

Rusija u 2010. može očekivati 70 milijardi dolara suficita

FENA
Moskva
Moskva
Rusko ministarstvo za gospodarski razvoj očekuje u ovoj godini suficit platnog bilansa na razini od 70 milijardi dolara, u odnosu na 47,5 milijardi lani.

"Ove godine očekuje se suficit tekućih plaćanja od oko 70 milijardi dolara, pa i više. Iz dosadašnjeg iskustva, međutim, može se kazati da nema tog salda koji ne bismo mogli potrošiti za nekoliko godina", rekao je u utorak zamjenik resornog ministra Andrej Klepač na forumu posvećenom automobilskoj industriji u Moskvi.

On je ponovio stav da će rublja u ovoj godini prekomjerno ojačati zbog visokih cijena nafte i pozvao središnju banku da poveća intervencije na deviznom tržištu, prenio je Reuters.

"Centralna banka nedovoljno obuzdava jačanje rublje", istakao je Klepač, savjetujući joj da aktivnije djeluje na tečaj, pa i kamatnom politikom.

Prema najnovijoj procjeni ruskog ministarstva za ekonomski razvoj, rast BDP-a u 2010. godini bi mogao biti 4,5 posto, dok se posljednjom službenom prognozom očekivao rast od tri do 3,5 posto.

Od drugog polugodišta 2010. godine se očekuje stabilan rast ruske ekonomije, zasnovan na oživljavanju vanjske trgovine, domaće potrošnje i investicijske tražnje.

Analitičari koje je agencija Reuters anketirala krajem februara rast BDP-a Rusije u ovoj godini su prognozirali u prosjeku na 3,7 posto.