biznis
0

Rusija traži od Kine kredit za naftne kompanije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rusija će nastaviti da pregovara s Kinom o kreditu u iznosu 25 milijardi dolara za energetske kompanije kojima nedostaje gotovine, a Moskva zauzvrat nudi Pekingu dugoročne isporuke nafte, objavila je ruska novinska agencija Itar-Tass.

Pregovori o tome kreditu su navodno bili prekinuti prošle sedmice zbog neslaganja u vezi s kamatama i državnim garancijama.

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izrazio je nadu da će pregovori biti nastavljeni u narednih nekoliko dana ili iduće sedmice.

Kina se dogovara o kreditu za državni naftni gigant "Rosnjeft" u iznosu 15 milijardi dolara, a još 10 milijardi dolara bi trebalo da pozajmi ruskoj kompaniji "Transnjeft", jer ti koncerni, kako je navela agencija, teško osiguravaju finansijska sredstva zbog globalne kreditne krize i pada cijena crnog zlata.

Sastavni dio sporazuma bi trebalo da bude i garancija Rusije da će Kini tokom naredne dvije decenije isporučivati 15 miliona tona nafte godišnje, odnosno 300.000 barela dnevno (1 barel = 159 litara).

Ruska nafta bi trebalo da se transportira naftovodom, o čijoj se dugo odgađanoj izgradnji prilikom posjete Moskvi prošlog mjeseca dogovorio kineski premijer Wen Jiabao, podsjećaju svjetske agencije.