IEA
0

Rusija pretekla Saudijsku Arabiju po izvozu nafte

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Rusija je u drugom tromjesečju ove godine postala vodeći svjetski izvoznik nafte, ispred Saudijske Arabije, jer je u tome razdoblju dnevno u prosjeku isporučivala na inozemno tržište 7,4 miliona barela osnovne energetske sirovine, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Podaci IEA-e su pokazali da je Saudijska Arabija pala na drugo mjesto, s prosječnim dnevnim izvozom od sedam miliona barela nafte u drugom tromjesečju 2009.

Saudijska Arbija je, međutim, u prvoj polovini prošle godine, kada su cijene nafte na svjetskom tržištu bile rekordne, izvozila dnevno između devet i po i deset miliona barela nafte. Smanjenje isporuka je uslijedilo nakon drastičnog pojeftinjenja te sirovine, u drugoj polovini 2008. i početkom 2009.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), u kojoj je Saudijska Arabija najmoćnija članica, u septembru prošle godine je odlučila da dnevnu produkciju i ponudu kartela naftnih izvoznika umanji za četiri miliona barela.

Saudijska Arabija je tada preuzela najveći dio obaveza oko dogovorenog smanjenja proizvodnje i isporuka.

Rusija, koja nije članica OPEC-a, direktno je kritizirana zbog "nelojalne" konkurencije na ministarskom skupu te organizacije koji je održan u utorak i srijedu u Beču.

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko je takve kritike odmah odbacio kao "nepravedne", predočivši da ni sve članice OPEC-a nisu poštovale ranije utvrđene kvote za ograničenje izvoza nafte.

Ruski informativni servis Lenta.ru navodi da su, naprimjer, prošlog mjeseca članice OPEC-a izvozile prosječno 28,445 miliona barela nafte dnevno, što je gotovo četiri miliona barela više nego što je ranije bilo dogovoreno.

Ukoliko se ekonomska kriza u svijetu produži, a cijene nafte osjetnije padnu ispod sadašnjih oko 70 dolara za barel, Rusija će biti prinuđena da dodatno uveća vlastite isporuke te sirovine.

To bi, kako se upozorava u tekstu objavljenom na web stranici Lenta.ru, moglo dodatno zakomplicirati odnose Moskve i članica OPEC-a.

Rusija je do sada odbijala pozive nekih članica OPEC-a da se pridruži tom kartelu koji kontrolira oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte i pristala je samo da u 12-članoj organizaciji ima status posmatrača.