biznis
0

Rusija počinje plaćati za energetsku strategiju

FENA
Rusija počinje plaćati cijenu za strategiju koju provodi na polju energetike, piše u ponedjeljak Financial Times navodeći podatak da je proizvodni rast sa 12 pao na 2,5 posto.

List navodi da je Rusija 2003. godine proizvodila toliko nafte da je čak i Saudijska Arabija bila zabrinuta, da bi se već godinu dana kasnije kada je zvanična Moskva usvojila novu poreznu politiku a država počela preuzimati pojedine privatne kompanije, taj rast usporio.

Problem je toliko veliki da se ruski političari boje kako bi ove godine Rusija, drugi najveći energetski izvoznik na svijetu, mogla čak zabilježiti i pad u proizvodnji.

Rusiji su potrebne strane investicije u oblasti energetike, baš kao i pristup novim resursima limitiran zakonom za sve kompanije koje su više od 51 posto u ruskom vlasništvu, navodi Financial Times.

List prenosi i riječi bivših naftnih magnata koji kažu kako "niko neće da investira kada će vlasti u Moskvi, prije ili kasnije, prisvojiti svu imovinu".

Financial Times piše i o ruskoj delegaciji koja je boravila u Beogradu kako bi izvršila pritisak na srpske zvaničnike da ratificiraju sporazum s Gazpromom.

List prenosi i izjavu savjetnika u Gazpromu Dmitrija Mališeva koji kaže da "svaki izgubljeni dan košta ne samo Gazprom već i Srbiju".