biznis
0

Rusija osniva četiri holdinga za izradu avionskih motora

FENA
Rusija će osnovati četiri holding kompanije za izradu avionskih motora najnovije generacije, što je rezultat je razgovora o razvoju ruske industrije koji su predstavnici više ruskih kompanija vodili s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, izvještava u nedjelju Itar-Tass.

Osnovu novoga akcionarskog društva činit će objedinjeni poslovi u firmama Saljut i Klimov, a u koje će biti uključni i Centar za izradu aviona u Samari (Samara Aircraft Centre) kao i preduzeća Perm, Rjubinsk i Ufa.

Predsjednik Putin je naglasio da će konsolidacija državnog bloka akcija s osnivanjem holding kompanija pomoći da se pokrene finansijska obnova svih preduzeća i da se time stvaraju uvjeti za povećanje njihovih naučnih i tehničkih potencijala na viši nivo.

Prvi potpredsjednik vlade Rusije Sergej Ivanov rekao je da ne bi nikako trebalo odbacivati ideju o partnerstvu privatnoga i državnog kapitala.

On je spomenuo još jedan predsjednički ukaz o osnivanju holding kompanije za izradu helikoptera, koja je integrirana u industriju naoružanja.

Predstavnici ruskih firmi koji su učestvovali u raspravi podržali su kao neophodne prijedloge o udruživanju imajući u vidu da na tržištu postoje snažne rivalske kompanije, kao što su General Electric, Pratt and Whitney, Snecma i drugi.

Direktor preduzeća Klimov Aleksej Grigorjev naglasio je da su to izuzetno jake kompanije i da "naša dezintegracija njima ide naruku", prenio je Itar-Tass.