{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija nema odgovor na pad tražnje energenata

F
3.7.2009. u 10:29
0
0
Rusija nema odgovor na pad tražnje energenata
0
Rusija nema odgovor na pad tražnje energenata
Foto: AFP
Rusija, čije se ekonomsko blagostanje zasniva na prodaji nafte i gasa, nema odgovor na pad tražnje, ukoliko se njeni najveći klijenti preorijentišu na alternativne izvore energije, izjavio je u četvrtak ruski predsednik Dmitrij Medvedev.
On je dodao da zapad optužuje Rusiju, najvećeg svjetskog izvoznika gasa i drugog po veličini prodavca nafte, da koristi izvoz energenata za političke pritiske i taj dio svijeta aktivno traži alternativne izvore energenata.

To će biti sistemski problem za rusku ekonomiju, orijentisanu na izvoz sirovina, rekao je Medvedev na sjednici prezidijuma Državnog savjeta, posvećenoj pitanjima povećanja energetske efikasnosti privrede održanoj u Arhangeljsku.

"U istoriji jednom možda dva puta u sto godina dolazi do energetske revolucije... i nema sumnje da će vodonično gorivo u čije se usavršavanje ulažu milijarde dolara postati realnost", rekao je Medvedev.

"Troše milijarde dolara samo za to, da ne bi kupovali rusku naftu i gas", dodao je ruski predsjednik.

On je također naglasio da ruska privreda "pati" od neefikasnog korištenja vlastitih resursa, zaostajući za zapadom po pitanju štednje energije, spaljujući "bezumno" svoje zalihe, prenio je Itar Tas.

"Samo sada imamo šansu da nadoknadimo ovo zaostajanje, a kasnije to kašnjenje nećemo moći da nadoknadimo", upozorio je Medvedev.

Ovu tezu podržali su vicepremijer ruske vlade Igor Sečin i ministrica ekonomije Elvira Nabiulina, koja je predložila da se u cilju štednje struje uvede zabrana prodaje klasičnih sijalica.

Od ovih sijalica se zapad već oslobađa - Evropska unija planira da ih zamijeni štedljivim do 2012. dok će u SAD klasične sijalice i prodaje nestati do 2014. godine.

Medvedev je naglasio da su Rusiji neophodna ozbiljna usavršavanja na sektoru obnovljivih energetskih izvora, nove tehnologije za vodoničnu i nuklearnu energetiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: