biznis
0

Rusija kupuje 50 novih aviona od "Boeinga"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska kompanija u državnom vlasništvu "Ruske tehnologije" (Russian Technologies) objavila je da će kupiti 50 novih "Boeingovih" aviona "B737" sljedeće generacije ukupne vrijednosti 3,7 milijardi dolara, koji će kasnije biti iznajmljeni nacionalnom avioprijevozniku "Aeroflot".

Kompanija RT, koja upravlja vladinim akcijama u desetak regionalniha avioprijevoznika, saopćila je da je ugovorom također predviđena mogućnost kupovine još 35 letjelica, a isporuka poručenih letjelica bi trebalo da se obavi od 2013. do 2016. godine, prenose agencije.

Direktor RT Sergej Čemezov izjavio je da će kupovina aviona pomoći da se učini korak naprijed u nastojanjima da se ojača domaća avioindustrija i da ruski prijevoznici postanu konkurentniji na globalnom tržištu.

Zvanični predstavnik kompanije, koji je želio da ostane anoniman, izjavio je agenciji AP da će nabavljeni avioni biti iznajmljeni ruskom najvećem avioprijevoniku "Aeroflot", u kome vlada direktno drži 51,2 posto akcija.

Poručeni avioni za srednje linije trebalo bi da pomognu "Aeroflotu" da počne zamjenu već zastarjele flote. RT, koja sada nema akcije u "Aeroflotu", ustupit će kupljene avione prijevozniku u zamjenu za udio u vlasništvu te kompanije.

Čemezov je rekao da se nada da će RT dobiti mjesto u odboru direktora "Aeroflota."

Američki "Boeing", drugi proizvođač aviona na svijetu poslije "Airbusa", procjenjuje da će ruskom tržištu biti potrebno 1.000 putničkih aviona u narednih 20 godina.