{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu

F
15.8.2006. u 18:38
0
0
Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu
0
Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu
U Željeznogorsku, u Krasnojarskoj pokrajini u Rusiji, ruski i američki stručnjaci su danas počeli izgradnju nove termoelektrane, koja bi trebalo da zamjeni kapacitete plutonijumskih reaktora koji se isključuju iz eksploatacije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nova termoelektrana će se zvati Željeznogorska - po imenu zatvorenog grada, kojeg plutonijumski reaktor ADE-2, sada snabdjeva grijejanjem i električnom energijom, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore u Rosatomu.

Obustava proizvodnje plutonijuma za izradu oružja u reaktoru ADE-2 vrši se u skladu sa sporazumom između vlada Rusije i SAD iz 1997. godine.

"Termoelektrana se gradi sredstvima američke strane, a realizacija projekta povjerena je ruskom Rosatomostroju i američkoj kompaniji Rajteon teknikal servisiz (Raytheon Technical Services)", rečeno je u Rosatomu.

Kapacitet nove termoelektrane je 117 megavata električne energije i 478 gigakalorija toplotne energije na sat. Za izgradnju će biti utrošeno 443 miliona dolara, a u realizaciji projekta učestvovat će više od 4.000 radnika.

Termoelektrana će biti puštena u rad 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: