{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu

F
15.8.2006. u 18:38
0
0
Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu
0
Rusija i SAD zajedno grade rusku termoelektranu
U Željeznogorsku, u Krasnojarskoj pokrajini u Rusiji, ruski i američki stručnjaci su danas počeli izgradnju nove termoelektrane, koja bi trebalo da zamjeni kapacitete plutonijumskih reaktora koji se isključuju iz eksploatacije.
Nova termoelektrana će se zvati Željeznogorska - po imenu zatvorenog grada, kojeg plutonijumski reaktor ADE-2, sada snabdjeva grijejanjem i električnom energijom, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore u Rosatomu.

Obustava proizvodnje plutonijuma za izradu oružja u reaktoru ADE-2 vrši se u skladu sa sporazumom između vlada Rusije i SAD iz 1997. godine.

"Termoelektrana se gradi sredstvima američke strane, a realizacija projekta povjerena je ruskom Rosatomostroju i američkoj kompaniji Rajteon teknikal servisiz (Raytheon Technical Services)", rečeno je u Rosatomu.

Kapacitet nove termoelektrane je 117 megavata električne energije i 478 gigakalorija toplotne energije na sat. Za izgradnju će biti utrošeno 443 miliona dolara, a u realizaciji projekta učestvovat će više od 4.000 radnika.

Termoelektrana će biti puštena u rad 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: