biznis
0

Rusija i Egipat potpisali sporazum o nuklearnoj saradnji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija i Egipat potpisali su u utorak sporazum o saradnji u civilnoj nuklearnoj sferi koji će omogućiti ruskim firmama da se takmiče za izgradnju nuklearnih elektrana u Egiptu, javljaju ruski mediji.

Odlazeći ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon razgovora s egipatskim kolegom Hosnijem Mubarakom u svojoj rezidenciji nedaleko od Moskve da taj sporazum "otvara nove horizonte za bilateralnu saradnju".

Očekuje se da će konkurs za izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane biti otvoren ove godine. Procjenjuje se da će taj projekt biti vrijedan 1,5 do dvije milijarde američkih dolara.

Egipat također planira kasnije sagraditi još tri nuklearne elektrane.

Rusija, koja želi razviti svoj sektor visoke tehnologije kako bi smanjila ovisnost o izvozu nafte i plina, dala je naznake da je zainteresirana za gradnju nuklearne elektrane u Egiptu.

Nakon dvosatnih razgovora u rezidenciji Novo-Ogarjovo, Putin je rekao da su on i Mubarak zabrinuti zbog nasilja u pojasu Gaze.

"Izrazili smo zabrinutost zbog rastućih napetosti na palestinskom teritoriju, a prije svega u pojasu Gaze", kazao je.

"Uzimajući u obzir rastuće izraelsko-palestinske napetosti, vjerujemo da postoji potreba za posredničkom ulogom Egipta i Rusije", istaknuo je Putin, prenijela je Hina.

Rusija je članica takozvanog kvarteta bliskoistočnih posrednika zajedno sa SAD-om, UN-om i Evropskom unijom.