Rusija-BiH
0

Rusi zainteresovani za tješnju saradnju

SRNA
Ambasador BiH u Rusiji Željko Janjetović rekao je da Rusi imaju želju da s BiH uspostave još tješnju saradnju i da su zainteresovani za ulaganja u termopotencijale i hidropotencijale, te prehrambene i proizvode široke potrošnje.

Janjetović je potvrdio da su firme iz BiH u određenoj mjeri učestvovale u velikom privrednom napretku koji je Rusija doživjela u posljednjoj deceniji i dodao da sigurno postoji još mnogo prostora, uzimajući u obzir da je tržište Rusije ogromno i da traži firme koje imaju kvalitet, svoj proizvod, konkurentnu cijenu i koje su spremne da dug period plasiraju svoje proizvode na to tržište.

Ambasador BiH u Rusiji rekao je da se iz Rusije mnogo više uvozi nego što se izvozi, najviše nafta i gas, i to na godišnjem nivou u iznosu oko 130 miliona dolara, te da su za dalje razvijanje saradnje potrebne pravne pretpostavke - ugovori o zabrani dvostrukog operezivanja, zaštiti investicija, ugovori o vazdušnom transportu. 

Janjetović je za današnji "Fokus" rekao da je na inicijativu Ambasade došlo do sastanka ekspertskih grupa koje su usaglasile tekst ugovora o vazdušnom transportu, a već su se javili i ruski avio-prevoznici koji žele da otvore avio-liniju na relaciji Moskva - Banjaluka i Moskva - Sarajevo. 

On smatra da je veliki potencijal i BiH turizam, navodeći da je na prostoru Banjaluke i cijele zapadne BiH ogroman kapacitet kada je riječ o banjskim lječilištima, termalnim vodama i ostalim prirodnim bogatstvima koje bi ruski investitori željeli da vide.  

Janjetović je rekao da Ruska Federacija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, podržava ustavno uređenje BiH, a to je dvoentitetsko uređenje, s tri konstitutivna naroda. 

Rusija želi jednaku saradnju i s RS i sa FBiH, ali je činjenica, dodao je Janjetović, da ona mnogo bolje ide s RS, budući da postoje konkretni ekonomski projekti, kao što je zainteresovanost za saradnju u energetskom sektoru.
''Moramo biti srećni što imamo partnera kakav je Rusija, koji želi i može da pomogne BiH u svemu onom što nam je potrebno na putu ka Evropskoj uniji'', rekao je  Janjetović.