biznis
0

Rusi povlače novac iz banaka EU

FENA
Rusi povlače novac iz banaka EU i to je najveći odliv ruskih sredstava u posljednjih pet godina, navodi se u izvještaju Banke za međunarodne obračune (BIS), prenose agencije.

Prvi put od 2003. godine klijenti iz zemalja istočne Evrope ne ulažu već podižu novac sa svojih računa. Značajno smanjenje ruskih sredstava na računima prijavile su sve banke u zoni eura i u Velikoj Britaniji, ukazuje BIS, dodajući da je u isto vrijeme obim transgraničnog kreditiranja evropskih manje razvijenih zemalja porastao u poređenju sa četvrtim kvartalom 2006. godine za 42 posto, na 899 milijardi dolara.

Rast kredita zajedno sa povlačenjem ruskih sredstava rezultiralo je rekordnim neto prilivom novca u zemlje regije, na 95 milijardi dolara u posljednjem kvartalu prošle godine.

Finansijska kriza u svijetu je otežala pristup međunarodnim kreditima tako da su ruske kompanije svoja sredstva iz evropskih banaka, vjerovatno usmjeravale u otplatu dugova.

Ruske devizne rezerve položene u stranim banakama su u prošlogodišnjem četvrtom tromesečju smanjene za više od 17 milijardi dolara, kao i za dodatnih 39 milijardi u prvom kvartalu ove godine, dok su ulaganja u vrijednosne papire povećana za 92 milijarde dolara.