Naftni sektor RS
0

Rusi najavljuju ulaganje 650 miliona eura

SRNA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon povratka iz Moskve da ruski partneri namjeravaju u narednim godinama uložiti u naftnu industriju RS ukupno 650 miliona eura.

Dodik je rekao da je s predstavnicima kompanije ''Zarubežnjeft'' razgovarao o daljem nastavku rekonstrukcije Rafinerije nafte u Brodu gdje je ta kompanija preduzela aktivnosti za puštanje u pogon nove linije, podizanje kapaciteta sa 1,2 miliona na 4,2 miliona tona prerade sirove nafte i dostizanje kvaliteta ''euro 5'', što će omogućiti kvalitetniji izvoz derivata nafte u zemlje regiona.

On je istakao da je RS na iskazani interes ruskih partnera spremna da zaključi ugovor o koncesiji za istraživanje ležišta sirove nafte i prirodnog gasa koje bi radile kompanije ''Zarubrežnjeft'' i ''Gaspromnjeft''.

''Istaknuta je potreba da se u Rafineriji nafte u Brodu otvori carinski terminal i potvrđena spremnost da se ubrzaju sve aktivnosti na projektovanju i izgradnju pruge Brod - Modriča u dužini od 47 kilometara'', naglasio je premijer RS.

On je rekao da su ruski partneri spremni da za širenje benzinskih pumpi do 300 prodajnih objekata, te za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih ''Petrolovih'' pumpi ulože 150 do 200 miliona eura, dok ukupna investicija kompanija ''Zarubrežnjeft'' i "Njeftegazinkor" u narednih pet godina iznosi preko milijardu eura.

Dodik je rekao da je sa ruskim partnerima dogovoreno da se u okviru projekta ''Južni tok'' i priključenja RS tom gasovodu krene u višu operativnu fazu, kroz izradu studije izvodljivosti koja će biti integralni dio biznis-plana.

On je rekao da je kapacitet "Južnog toka'' 63 milijarde kubnih metara gasa, dok bi se kroz RS obezbijedio protok od oko 1,5 milijardi metara kubnih gasa.

Dodik je dodao da je RS saglasna da se obezbijede konekcije na gasnu mrežu Hrvatske, kao i na gasovod za koji je ukazala potrebu Federacija BiH.

On je istakao da je u razgovorima sa ruskim partnerima bilo govora i o izgradnji aerodroma u Trebinju za koji se radi prethodna studija izvodljivosti koja će biti završena do kraja aprila.