biznis
0

Rusi najavili niže cijene plina namijenjenog Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski plinski monopolist Gazprom u petak je saopćio da će sniziti cijene plina namijenjenog izvozu u Evropu.

U ovoj će se godini prosječna cijena koju evropske energetske tvrtke plaćaju za Gazpromov plin smanjiti sa 409 na 280 dolara za 1.000 prostornih metara plina, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na izjavu jednog dužnosnika te kompanije.

Cijene plina usko su vezane za cijenu nafte, koja je od prošlog ljeta izgubila gotovo tri četvrtine svoje vrijednosti i spustila se na razinu od oko 40 dolara za barel.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u petak se u Moskvi sastao s premijerom Vladimirom Putinom i predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Očekuje se da će glavna tema njihovog razgovora biti nedavni sukob Rusije i Ukrajine oko isporuka plina, koji je rezultirao dvosedmičnom obustavom plina istočnoj Evropi i doveo u pitanje pouzdanost obiju zemalja.

Gazprom je također najavio smanjenje izvoza u Evropu za oko pet posto, na 179 milijardi prostornih metara, zbog očekivanog pada potražnje, prenio je Business.hr.

U ovoj godini taj državni monopolist također planira reducirati svoje aktivnosti vađenja plina za oko sedam posto, na očekivanih 510 milijardi prostornih metara.