|

Rusi i Norvežani dobili prava eksplotacije nafte u Iraku

Rusi i Norvežani dobili prava eksplotacije nafte u Iraku
0
S
SRNA
12.12.2009. u 09:54
2
komentara
0

dijeljenja
Rusi i Norvežani dobili prava eksplotacije nafte u Iraku
Ruski energentski gigant "Lukoil" zajedno sa svojim partnerom norveškom kompanijom "StatoilHidro" dobili su pravo na eksploataciju gigantskog naftnog polja u Iraku Zapadna Kurna-2 u sklopu napora Bagdada da udvostruči proizvodnju sirove nafte.
"'Lukoil' je ostvario pravo na eksploataciju naftnog polja Zapadna Kurna-2", izjavio je irački ministar nafte Hussein al-Shahristani.

"Lukoil" i "StatoilHidro" tražili su 1,13 dolara za barel nafte izvađene iz ovog gigantskog naftnog polja i najavili proizvodnju od 1,8 miliona barela dnevno. "Lukoil" će imati udio od 85 odsto, a "StatoilHidro" 15 odsto.

Zapadna Kurna-2 je jedno od najvećih neiskorištenih naftnih polja na svijetu sa rezervama od oko 12.9 milijardi barela. Ovo naftno polja nalazi se zapadno od skoro jednako bogatog naftnog polja Majnun, na koje su u petak dobile pravo eksploatacije englesko-holandska kompanija "Shell" i malezijski "Petronas".

U nastojanju da poveća eksploataciju iračke nafte, vlada u Bagdadu ponudila je stranim kompanijama ulaganja u razvoj 15 velikih neiskorišćenih nalazišta crnog zlata i gasa.

Cilj ugovora postignutih do sada na dvodnevnoj aukciji jeste da poveća proizvodnju nafte za više od 4,2 miliona barela dnevno narednih godina jer Irak želi da postane jedan od najvećih proizvođača energije na svijetu i time ostvari prihod za izgradnju ratom razrušene zemlje.

Dan ranije zajedničko preduzeće britanskog "Shella" i malezijskog "Petronasa" dobilo je pravo na eksploataciju gigantskog iračkog naftnog polja Majnun.

Ukupno 44 kompanije dale su ponude za 15 naftnih polja na drugoj ovakvoj aukciji od međunarodne invazije na Irak 2003. godine.

"Shell" i "Petronas" dali su bolju ponudu od najvećih konkurenata, francuskog "Totala" i kineskog "CNCP", prenosi BBC.

Majnon je ogromno naftno polje, sa rezervama od 13 milijardi barela nafte, a trenunto proizvodi samo 46 000 barela dnevno.

"Shell" i "Petronas" obavezali su se da će podići proizvodnju na 1,8 miliona barela dnevno.

Njihovo zajedničko preduzeće dobilo je ugovor na 20 godina i zarađivaće 1,39 dolara po barelu. U junu ove godine sklopljen je ugovor o vađenju iračke nafte po cijeni od dva dolara za barel.

Irak je atraktivno, ali i rizično tržište za kompanije koje se bave vađenjem nafte. Rezerve ovog energenta su ogromne, njegovo vađenje je relativno jeftino, a strane firme imaju podršku iračke Vlade.

Najveći problem za strane kompanije je pitanje bezbjednosti, a iračka politika i nesigurno pravno okruženje takođe komplikuju poslovanje u ovoj zemlji.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...