biznis
0

Rusi će tražiti naftu u kubanskim vodama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruske naftne kompanije bi uskoro mogle početi sa potragom nafte u vodama Meksičkog zaljeva koje pripadaju Kubi, istakao je ruski diplomata uoči posjete predsjednika Dmitrija Medvedeva otoku.

Rusi imaju "konkretne projekte" za bušenje kubanskog dijela zaljeva, izjavio je Mijail Kamynin, ruski ambasador u Kinu za biznis magazin Opciones. Kamynin je dodao da će ova država uložiti i u modernizaciju kubanskih naftovoda i izgraditi skladišta sirove nafte. Međutim, tu ruskim planovima nije kraj. Naime, oni će odigrati važnu ulogu u nastojanjima Venecuele da obnovi rafineriju u luci grada Cienfuegosa.

Ruski predsjednik u četvrtak je posjetio zemlju-saveznika u doba Hladnog rata i to u okviru svoje turneje po Latinskoj Americi. Cilj posjete bio je jačanje ekonomskih i političkih veza u regiji, a ambasador je za magazin dodao i podatak da će trgovinska razmjena između Rusije i Kube ove godine dostići vrijednost od 400 miliona dolara.

Washington je prije skoro 50 godina uveo embargo kojim je svim kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država zabranjeno investiranje u Kubu. Ipak, to nije spriječilo kubanski koncern u vlasništvu države da potpiše nekoliko važnih ugovora sa kompanijama iz više svjetskih zemalja koje su zainteresovane za istraživanje kubanskih voda. Naučnici ovog podneblja smatraju da bi se tu moglo naći oko 20 milijardi barela nafte, piše AP.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u oktobru je dolazio u Kubu kako bi potpisao sporazum kojim će kompanija Petroleo Brasileiro SA u narednih sedam godina investirati osam miliona američkih dolara u projekte eksploatisanja sjevernog dijela popularnog ljetovališta Varadero. Ako rezerve energenata zaista budu pronađene, Brazil bi u narednih 25 godina mogao imati dosta posla sa prirodnim gasom i naftom.

Veze između Rusije i Kube bile su snažne za vrijeme postojanja Sovjetskog Saveza, a obnovljene su za vladavine Vladimira Putina 2000. godine.

Vezani članci