biznis
0

Rusi će graditi hidroelektrane u RS-u

Sarajevo-x.com / Blic
Protokolom o saradnji između Elektroprivrede Republike Srpske i ruske kompanije "Inter Rao UES" planirana je gradnja sedam hidroelektrana na Trebišnjici, gornjem toku Drine i Limu, ukupno instalisane snage 530 megavata, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom struje od 1.729 gigavat-sati, piše srbijanski Blic. Ova investicija procjenjena je na više od 722 miliona eura.

Na području sliva rijeke Trebišnjice predviđena je gradnja tri hidroelektrane - "Dabar", "Bileća" i "Nevesinje", ukupne godišnje proizvodnje od 488 GWh, a procjenjena vrijednost je 287 miliona eura. Najprije bi trebalo da bude izgrađena HE "Dabar", a pripremni radovi bi trebalo da počnu za godinu dana, potvrdio je za Blic izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Vladislav Vladičić.

Na području gornjeg toka Drine planirano je da budu izgrađene elektrane "Paunci", "Foča" i "Gornja Drina", to jest ranije planirana "Buk Bijela". Gradnja ovih energetskih objekata, koji bi trebalo da godišnje proizvode 708 GWh struje, takođe je predviđena za godinu dana.

  • Za gradnju novih hidroelektrana urađena su sva potrebna istraživanja, a u dobroj mjeri je i pripremljena projektna dokumentacija, međutim, koliko će ruska kompanija uložiti novca i kada će radovi početi zavisi, prije svega, od sprovođenja dogovora između "Inter Rao UES", EP RS i Vlade RS - rekao je Vladičić.

Na rijeci Lim, na teritoriji RS, sporazumom je predviđena gradnja HE "Mrsovo", a ukupna vrijednost projekta je procjenjena na 92 miliona eura. U Elektroprivredi Republike Srpske navode da su definisani i odgovarajući rizici koji bi mogli da prate gradnju ovih elektrana i da se traga za riješenjima kako bi se oni otklonili.

Memorandum o saradnji Elektroprivrede Republike Srpske i ruske državne elektroprivredne kompanije "Inter Rao UES" potpisan je 15. aprila ove godine u Banjaluci. Kompanija "Inter Rao", čijih je 75 posto vlasnik Ruska Federacija i 25 posto "Razvojna banka Rusije", planira da investira na Balkanu, Kavkazu, Bliskom istoku, centralnoj Aziji, Kini i Dalekom istoku, a osim ulaganja u elektroenergetski sistem u RS, planiraju investirati i dvije milijarde eura u energetski sistem Srbije.