Gandul
0

Rumuni puše najskuplje cigarete u Evropi

SRNA
Rumuni puše najskuplje cigarete u Evropi, ukoliko se njihova cijena uporedi sa prosječnim primanjima u ovoj zemlji, piše dnevnik "Gandul".

U Velikoj Britaniji jedna paklica cigareta košta u prosjeku 7,21 euro, dok Britanac dobija prosječno 3.282 eura, što mu omogućava da kupi 455 paklica. Sa jednom prosječnom platom u Rumuniji mogu se kupiti 183 paklice cigareta, a u Luksemburgu 1.127 paklica.

U Rumuniji su prošle godine cigarete poskupjele za 50 posto, a vrijednost akciza premašila prosječnu vrijednost u Evropi.

U apsolutnom iznosu najskuplje cigarete prodaju se u Norveškoj, gdje jedna paklica košta 8,13 eura, a najjeftinije u Srbiji gdje košta 0,63 eura po paklici.

U Rumuniji prosječna cijena jedne paklice cigareta iznosi 2,34 eura.

Poredeći razliku u prihodima, list navodi da prosječna bruto plata u Norveškoj iznosi 4.137 eura, skoro deset puta više nego u Rumuniji, gdje je plata u prosjeku 428 eura.

Po pisanju ovog lista čak i radnici u Srbiji sa prosječnom platom od 571 eura imaju veći bruto prihod od Rumuna, a cigarete su u Srbiji za 3,7 puta jeftinije od rumunskih.