|

Rublja pada, banke pred krahom, a bogati Rusi kupuju italijanske dvorce

Rublja pada, banke pred krahom, a bogati Rusi kupuju italijanske dvorce
15
Klix.ba
18.12.2014. u 10:30
99
komentara
15

dijeljenja
Rublja pada, banke pred krahom, a bogati Rusi kupuju italijanske dvorce
Ruski tajkuni prednjače u nadmetanju bogataša koji žele preuzeti italijanske dvorce od tvrdokornih aristokrata.
Širom Italije prodaje se 70 dvoraca i palača, od kojih su mnoge generacijama u privatnom vlasništvu tamošnjih porodica, dok plemstvo prodaje skupocjene slike kako bi platilo račune.

Prema informacijama agencije za nekretnine Lionard Luxury iz Fiorentine, italijanski plemići traže izuzetno bogate strane kupce, a 80 posto zainteresovanih su Rusi.

Posljednji je u ruke stranaca pao Castello di Tavolese, dvorac koji je pripadao porodici Farinata degli Uberti, a prodat je za cijenu između 10 i 20 miliona eura.

Dok ruska valuta rublja trpi snažan pad, a u toj zemlji vlada panika zbog cijena koje se više puta dnevno mijenjaju, mnogi bogataši ulažu milione u druge zemlje. Posebno su im privlačne aristokratske građevine u Italiji, a kako kaže agentica Arianna Giovanini za Il Sole 24 Ore, istraživanja su pokazala da većina klijenata zainteresovanih za historijske domove i luksuzne vile stiže iz istočne Evrope, prvenstveno iz Rusije i Turske.

U oktobru je jedan Rus za šest miliona eura kupio najglamurozniju vilu na toskanskoj obali da bi je pretvorio u hotel. Villa Godilonda prethodno je bila u vlasništvu porodice Bulgari, poznate po nakitu.

Ipak, cijela ova "invazija" ruskog novca na južne dijelove Italije nije uvijek prolazila glatko. Brojne su priče o Rusima kao rasipnicima čije se ponašanje kosi sa senzibilitetom lokalnog stanovništva. Zbog toga su vlasti u odmaralištu Forte dei Marmi, gdje tradicionalno ljetuje srednja klasa italijanskog društva, 2010. godine morale rezervisati zemljište sa pogledom na more na kojem će nove domove graditi isključivo lokalni kupci ili dugogodišnji stanovnici.

Ipak, recesija u italijanskoj ekonomiji i finansijski problemi povećani novim porezima na imovinu primorali su mnoge da promijene mišljenje.

Agent za nekretnine Dimitri Corti predviđa da će se i ruski oligarsi morati pripaziti jer, tvrdi on, klijenti budućnosti dolaze iz Azije, prvenstveno iz Kine i Hong Konga.

"Devedeset posto klijenata za nekretnine ove vrste predstavljaju stranci koji ne traže samo luksuzne kuće, već ostvarenje sna", poručuje Corti.
Prijavi grešku


Komentari (99)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...