Bivšem vlasniku Nove TV
69

RTL Hrvatska prodat za 50 miliona eura

N. V.
RTL logo
RTL logo
RTL Hrvatska je tokom protekle noći definitivno prodat kompaniji Central European Media Enterprises (CME) za 50 miliona eura.

Na berzi je potvrđeno da je RTL svoj kanal u Hrvatskoj prodao kompaniji koja je bivši vlasnik Nove TV. Očekuje se da će transakcija od 50 miliona eura biti završena u drugom kvartalu ove godine.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj, ističe se u saopćenju PPF-a.

RTL Grupa je imala većinsko vlasništvo nad RTL-om Hrvatska nakon što ga je osnovala 2004. godine, a od sredine 2015. je bila u potpunom vlasništvu te firme.

Ova grupa je inače lider u emitovanju i digitalnom sadržaju s otprilike 67 televizijskih kanala, deset streaming servisa i 38 radijskih stanica. Svoje proizvode distribuiraju širom svijeta, a najveći su evropski komercijalni emiter.

Porodice TV kanala RTL grupe su ili broj jedan ili broj dva u osam evropskih zemalja.

Najveća jedinica RTL Grupe - RTL Deutschland - prvi je njemački šampion u različitim medijima, koji posluje na TV-u, strimingu, radiju i digitalnom izdavaštvu s vrhunskim brendovima kao što su Stern i Geo. Vodeća radiostanica Grupe je RTL u Francuskoj, a također posjeduje ili ima udjele u drugim radiostanicama u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španiji i Luksemburgu.

RTL grupa također posjeduje reklamne kompanije Smartclip i Yospace, kao i kompaniju za streaming tehnologije Bedrock. RTL AdConnect je međunarodna kuća za prodaju reklama RTL Grupe.

CME, koja je kupila RTL Hrvatsku, posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO, kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Emitira 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna, te doseže ukupno 45 miliona gledatelja. CME je Novu TV 2017. godine prodao United Grupi, koja je vlasnik i N1 televizije.