Ne žele državne propise
23

RS usvaja zakon o naoružanju da bi oteli nadležnost od BiH: Proizvodnja postaje strateški interes

N. V.
Proizvodnja u Tehničkom remontu Bratunac
Proizvodnja u Tehničkom remontu Bratunac
Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja se održava danas, naći će se Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u tom entitetu. Iz vlade ističu da je to njihov strateški interes i da žele sami urediti ovu oblast, međutim povlači se i pitanje ustavnosti.

Transport naoružanja i vojne opreme je već uređen zakonom i podzakonskim aktima na nivou Bosne i Hercegovine, međutim, planom rada Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a za 2023. godinu predviđena je izrada entitetskog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u.

Iz RS-a ističu da je, osim unapređenja i razvoja u oblasti proizvodnje oružja što je sada strateški interes RS-a, cilj i da se omogući adekvatna kontrola privrednih društava koja posluju u namjenskoj industriji.

Ovim zakonom uređuju se proizvodnja naoružanja i vojne opreme kao djelatnost od strateškog interesa, uslovi za pribavljanje saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, obaveze proizvođača, druga pitanja od značaja za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i nadzor nad primjenom ovog zakona.

Reguliše se ko će moći obavljati proizvodnju naoružanja te kada vlada može ukinuti saglasnost određenom društvu koje vrši proizvodnju, kao i to koje su kazne za neprovođenje zakona. Međutim, upitan je dio koji se tiče izvoza s obzirom na to da je to u potpunosti u nadležnosti države.

U dijelu prava i obaveza proizvođača, jednom odredbom se reguliše na koji način društva mogu proizvoditi oružje i vojnu opremu namijenjenu za izvoz, no ne precizira se način izvoza. Dalje, u članu 12, stavu 3 pod tačkom 5 navodi se da su uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme tajni podaci za čije iznošenje je zaprijećena novčana kazna.

Nije u potpunosti jasno šta sve definišu ove odredbe, no one se definitivno ne bi smjele odnositi na vanjsku trgovinu, u suprotnom bi zakon bio neustavan.

Većina naoružanja koja se proizvede u BiH je namijenjena upravo za izvoz, a što mora biti završeno preko državnih institucija. Ukoliko se novi zakon u RS-u bude doticao samog izvoza, profesor ustavnog prava Nurko Pobrić vjeruje da će biti negativno ocijenjen na Ustavnom sudu BiH.

"U Ustavu BiH je spoljna trgovina u isključivoj nadležnosti države, a izvoz oružja je također spoljna trgovina. Ne vjerujem da taj zakon ako bude usvojen neće biti osporen na Ustavnom sudu, oni će donijeti odluku o neustavnosti ako se odredbe tog zakona budu ticale izvoza", pojasnio je on.

Resorni ministar u RS-u Vojin Mitrović je prije nekoliko mjeseci istaknuo da ovu oblast žele regulisati u RS-u kako ona ne bi bila u nadležnosti države. Tvrdi da za to ne postoje prepreke u Ustavu BiH.

"Radimo taj zakon da bi tu oblast uredili na nivou RS, a ne da bude u nadležnosti BiH. Oblast namjenske industrije nije propisana Dejtonom i mi koristimo priliku da tu oblast uredimo na nivou RS-a, odnosno da definišemo propise u vezi sa proizvodnjom naoružanja i vojne opreme", rekao je Mitrović.

U obrazloženju zakona stoji da ustavni osnov crpe iz Ustava RS-a o regulisanju rada preduzeća te da su dobili potrebne saglasnosti entitetskih institucija. Razvoj događaja po ovom pitanju i sama rasprava na NSRS-u bi mogla detaljnije otkriti da li su navedene odredbe u sukobu sa državnim ustavom.