{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'RS u boljem ekonomskom stanju od Federacije'

S
27.3.2009. u 10:20
0
15
'RS u boljem ekonomskom stanju od Federacije'
0
'RS u boljem ekonomskom stanju od Federacije'
Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić smatra da je Republika Srpska /RS/ u povoljnijem položaju od Federacije BiH, kada je riječ o mogućim uticajima globalne ekonomske krize.
''Srpska je na vrijeme učinila značajne iskorake u tranziciono-privatizacionom ciklusu i obezbijedila velika finansijska sredstva, koja se mogu iskoristiti putem Investiciono-razvojne banke /IRB/ RS'', rekao je Vladušić učestvujući na jučerašnjoj javnoj tribini na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je za svaku pohvalu i činjenica da je Vlada RS osmislila da IRB funkcioniše u obliku fonda, a ne klasične banke.

Prema Vladušićevim riječima, takav pristup omogućava kontrolu politike investiranja, uz korištenje infrastrukture komercijalnih banaka za sam plasman sredstava.

''Ovakav način otvara mogućnost direktne pomoći realnom sektoru koji je u razvoju, kroz dobijanje novca po povoljnim uslovima. Takođe, omogućava pomoć i onima koji su trenutno u teškoj situaciji i i maju skupe kredite koje ne mogu da vrate, na način da im se obezbijedi novi kredit koji bi ih oslobodio opterećujućih aranžmana, te donio i dio sredstava za nastavak dalje proizvodnje'', rekao je Vladušić.

Viceguverner Centralne banke BiH istakao je da se bankarski sektor u BiH sve više okreće prikupljanju depozita i stimulisanju štednje, pri čemu se prvi put pojavljuje konkurencija među bankama u smislu podizanja pasivnih kamata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: