biznis
0

RS traži da joj se prizna osnivački kapital u Centralnoj banci BiH i da dobija profit

FENA
Vlada RS-a uputit će poslanicima i delegatima iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH i kabinetu Vijeća ministara BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci BiH (CBBiH).

Predloženim izmjenama i dopunama tog zakona traži se da uplaćena sredstva entiteta priznaju kao uloženi početni kapital entiteta u Centralnoj banci, kao i da entiteti mogu zahtjevati naknadu plaćenih troškova osnivanja glavnih jedinica i filijala Centralne banke iz sredstava njene dobiti.

Također, Vlada RS-a ovim izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci traži i da se ostatak čistog profita Centralne banke BiH raspoređuje osnivačima, srazmjerno visini uplaćenih sredstava u početnom kapitalu, umjesto uplate na račun institucije zadužene za budžet BiH, koja nije osnivač te banke.

U dokumentu koje je pripremilo Ministarstvo finansija RS-a u vezi s ovim pitanjem, a koji je dostupan Feni, navedeno je i da se smatra da pitanje uloženih sredstava RS-a u Centralnoj banci treba ponovo pokrenuti, i konačno definirati prava RS-a, odnosno entiteta, po osnovu uloženih sredstava u Centralnoj banci BiH.

Uložena sredstva RS-a evidentirana su u početni kapital Centralne banke u iznosu, kako se navodi, od 9.666.666, 67 KM.

Također, Ministarstvo finansija RS-a smatra neprihvatljivim da se 60 posto ostatka čistog prihoda uplaćuje na račun institucije zadužene za budžet BiH, jer ona nije uplatila sredstva u početni osnivački kapital.

Podsjeća se i da su ranije upućivani slični zahtjevi od Ministarstva finansija RS-a da se riješi pitanje uloženih sredstava RS-a u Centralnoj banci, ali da nisu dobilo odgovor.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici prihvatila ovu informaciju Ministarstva finansija i pokretanje pitanje izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci uputit će predstavnciima RS-a u institucijam BiH kako bi ga pokrenuli na Parlamentarnoj skupštini BiH.