biznis
0

RS: "Strabag" dobio koncesiju za izgradnju mreže autoputeva

FENA
Vlada Republike Srpske danas je u Banjoj Luci dala koncesiju austrijskom "Strabagu" za izgradnju mreže autoputeva u RS-u, a taj posao vrijedan je, po prvim procjenama, oko tri milijarde eura.

Entitetski premijer Milorad Dodik saopćio je novinarima na pres-konferenciji da Vlada, nakon prihvatanja samoinicijativne ponude "Strabaga" za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje mreže autoputeva u RS-u, počinje razgovore za izradu konkretnog ugovora o tom projektu koji bi trebalo da se završi u roku od 90 dana.

Radi se o putnim pravcima; Banja Luka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamoč-Kupres od 110 kilometara, Doboj-Jakeš 46 kilometara, autoput Banja Luka-Novi Grad (Bosanski Novi) u dužni od 71 kilometar, zatim autoput Jakeš-Šamac-Bijeljina 98 kilometara, a tu je i izgradnja autoputa od Laktaša do Gradiške u dužini od 35 kilometara.

Podsjetivši da su proteklih mjeseci vođeni intenzivni razgovori s austrijskim "Strabagom", Dodik je kazao da se ponuda tog austrijskog preduzeća pokazala kao najbolja te da se stoga danas ulazi u konkretno ugovaranje.

"Razriješeno je mnogo dilema koje smo imali i mislim da je sve jasno kada je u pitanju konkretan ugovor, a ostaju za doradu samo tehnička pitanja, sama izada ugovora i njegovo potpisivanje", kazao je entitetski premijer.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je i da je entitetska Vlada odabrala konsultatnta za ovaj posao sa "Strabagom", a bit će formirana i komisija koja će u naredna tri mjeseca pregovarati s autrijskom kompanijom o detaljima ugovora.

"Nacrt ugovora i ono što je do sada urađeno daje nam nadu da će on uspješno biti potpisan i da ćemo veoma brzo krenuti u izgradnju već započete mreže autoputeva u RS-u", rekao je Čubrilović.

Potvrdio je i da je učešće Vlade RS-a u ovom projektu izgrađen autoput Banja Luka-Gradiška i u tom dijelu Vlada snosi rizik tog projekta.

Dodik je nakon sjednice Vlade RS-a naglasio da je razmatrano i pitanje brze ceste od Istočnog Sarajeva do Višegrada, a zaključeno je da Vlada iznađe resurse da bi se riješio i taj projekt.