biznis
0

RS: Stiže novac od prodaje naftne industrije

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS-a potvrdilo je danas da je ruska kompanija "Njeftegazinkor" otvorila neopozive akreditive na iznos od oko 126 miliona eura za pakete akcija državnog kapitala Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola", kao i akcije dvaju fondova RS-a.

Vlada i Fond PIORS-a će ovim za pakete akcija dobiti iznos od 110.409.900 eura za akcije državnog kapitala i za paket akcija Fonda restitucije 15.445.664 eura.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik i predsjednik kompanije «Njeftegazinkor» i prvi zamjenik generalnog direktora kompanije «Zarubežneft» Vladimir Ivanovič Kušnjerov potpislai su početkom februara u Banjoj Luci Ugovor o prodaji akcija preduzeća naftne industrije Republike Srpske ovoj ruskoj kompaniji.

U ime «Vnješekonom banke», koja podržava ovaj projekat, Ugovor je potpisao predsjednik Savjeta direktora Banke Vladimir Aleksandrovič Dmitriev.

Novi vlasnik u naftnu industriju RS-a uložiti će, rečeno je tada, ukupno 979 miliona eura po različitim osnovama: za kupovinu akcija, ulaganje u rekonstrukciju, te za obrtna sredstva.