Prosječna plata u julu 823 KM
0

RS: Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe

SRNA
Prosječna neto plata u Republici Srpskoj za juli mjesec ove godine, koja iznosi 823 KM, pokrivala je svega 46,36 posto sindikalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu, koja je za taj mjesec iznosila 1.774 KM.

Najviše prosječne neto plate za juli u Republici Srpskoj isplaćene su u finansijskom posredovanju, u iznosu 1.279 KM, a najniže u ugostiteljstvu 557 KM i manje su u odnosu na junske za 2,79 posto, saopćio je Savez sindikata Republike Srpske.

Niske prosječne isplaćene plate u julu u RS-u primili su građevinari 575 KM, zaposleni u prerađivačkoj industriji 596 KM, u trgovini 599 KM, u ribarstvu 604 KM, a one su pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe sa svega od 32,40 do 34,03 posto.

Ukupne potrošačke cijene u julu ove godine u odnosu na juni u Republici Srpskoj bile su manje za 0,4 posto, ali to nije zaustavilo pad životnog standarda radnika i pored činjenice da je prosječna julska u odnosu na junsku platu bila veća za pet KM, navode iz sindikata.

Iz Saveza sindikata poručuju da su u najtežem materijalnom i socijalnom položaju radnici u privredi, te da kreatori ekonomske politike i privrednog razvoja Republike Srpske moraju preduzeti hitne mjere kako bi se stimulisao razvoj realnog sektora i time smanjila stopa nezaposlenosti i siromaštva u Republici Srpskoj.