{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Prosječna neto plata u martu 814 KM

S
23.4.2012. u 13:17
0
0
RS: Prosječna neto plata u martu 814 KM
0
RS: Prosječna neto plata u martu 814 KM
Trg Krajine u Banjoj Luci
Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u martu 2012. godine iznosila je 814 KM, a prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.342 KM, saopštio je danas zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Radosav Savanović.
Savanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je prosječna neto plata isplaćena u martu u odnosu na februar ove godine manja nominalno za 0,9 posto, a realno za 1,5 posto.

"U odnosu na prosječnu neto platu u 2011. godini, prosječna neto plata u martu 2012. godine veća je nominalno za 0,6 posto, a realno je manja za 2,4 posto", naglasio je Savanović.

On je rekao da je najviša prosječna neto plata u martu 2012. godine, posmatrano po područjima djelatnosti, isplaćena u području finansijskog posredovanja i iznosila je 1.272 KM, a najniža u području ugostiteljstva 536 KM.

Prema njegovim riječima, u martu 2012.godine u odnosu na februar 2012.godine, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima finansijskog posredovanja za 2,6 posto, obrazovanja za 2,3 posto, trgovine na veliko i malo za 0,1 posto, dok je nominalno niža plata u područjima vađenje ruda i kamena za 6,4 posto, ugostiteljstva za 4,2 posto i proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom za 3,8 posto.

Savanović je rekao da je industrijska proizvodnja ostvarena u Srpskoj za prva tri mjeseca 2012. godine u odnosu na isti period prošle godine manja za 5,1 posto.

On je naveo da je u istom periodu u području vađenje ruda i kamena zabilježena negativna stopa promjene od 1,6 odsto, u području proizvodnje i snabdijevanja električnom enegrijom negativna stopa promjene od 2,1 posto i u području prerađivačke industrije negativna stopa promjene od 9,1 posto.

Savanović je dodao da je ukupan broj zaposlenih u industriji Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji za 2,7 posto, pri čemu je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom zabilježen pad broja zaposlenih od 0,7 posto, u području vađenja ruda i kamena pad od 0,9 posto i u području prerađivačke industrije pad od 3,2 posto.

On je rekao da je mjesečna inflacija u martu 2012. godine u Republici Srpskoj iznosila 0,6 posto, dok je godišnja inflacija posmatrana u periodu mart 2012. godine - mart 2011.godine u Srpskoj iznosila 2,2 posto.

Savanović je rekao da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu 2012. godine u odnosu na februar ove godine više u prosjeku za 0,6 posto.

Prema njegovim riječima, u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, gdje grupa hrana bilježi rast cijena od 0,6 posto, najveći uticaj je imalo povećanje cijena povrća za 1,7 odsto i voća za 1,3 posto usljed sezonskog uticaja cijena voća i povrća.

Savanović je zaključio da je najveće povećanje cijena zabilježeno u odjeljku prevoz 2,8 posto i to u podgrupi cestovni prevoz 6,1 posto i u podgrupi goriva i maziva 3,7 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: