biznis
0

RS: Proizvodnja struje manja za pet posto od planirane

SRNA
Branislava Milekić
Branislava Milekić
Ukupna proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj u 2012. godini biće nešto manja u odnosu na prošlu godinu i za pet odsto manja u odnosu na plan - izjavila je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić.

Milekićeva je precizirala da hidroelektrane ostvaruju svega 79 posto planirane proizvodnje, dok termoelektrane imaju prebačaj plana za sedam odsto.

"Smanjenje proizvodnje u hidroelektranama, te veći procenat učešća energije proizvedene u termoelektranama u ukupnoj proizvodnji, a s obzirom na činjenicu da je proizvodnja u termoelektranama skuplja, sigurno će se odraziti na rezultat poslovanja Elektroprivrede Republike Srpske. Međutim, zadržaćemo trend uspješnog poslovanja i ostvarićemo i ove godine pozitivan rezultat", rekla je Milekićeva za sutrašnje "Nezavisne novine".

Ona je navela da prioritet "Elektroprivrede" i Vlade RS-a nije veliki profit nego kvalitetno i sigurno snabdijevanje svih kupaca u Republici Srpskoj po povoljnim cijenama, te da će taj zadatak "Elektroprivreda" ispuniti i ove godine.

Milekićeva je istakla da "Elektroprivreda Republike Srpske", uz "Elektroprivredu Srbije", ima najniže cijene električne energije u regionu.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj prosječna cijena za kupca iz kategorije "industrija" 9,18 feninga po kilovat-satu, te je najniža za ovu kategoriju potrošača u okruženju, dok je gotovo na istom nivou kao u Srbiji.

Milekićeva, koju su "Nezavisne novine" izabrale za privrednika godine, zaključila je da je "Elektroprivreda Republike Srpske" protekle godine, uprkos izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama, uspjela redovno da snabdijeva električnom energijom sve svoje potrošače, te pokrenula nekoliko kapitalnih projekata izgradnje novih hidroelektrana, čime stvara uslove za ekonomski razvoj Republike Srpske.

Ona je dodala da ovo preduzeće trenutno realizuje i nekoliko velikih projekata čija je svrha zaštita okoline, a u cilju stvaranja pretpostavki za opravdanu proizvodnju električne energije korištenjem energije vjetra, u "Elektroprivredi" se uz pomoć Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva, obavljaju aktivnosti na polju istraživanja i mjerenja potencijala vjetra.