biznis
0

RS očekuje povrat novca za koji je zakinuta 2005. godine

FENA
Teslić
Teslić
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić očekuje da će na narednoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti usvojen revizorski izvještaj o raspodjeli prihoda s jedinstevnog računa tokom 2005. godine, te da će postići dogovor da se RS-u vrati novac za koji je zakinuta.

"Čini mi se da je razmišljanje vezano za raspodjelu prihoda u 2005. godini s jedinstvenog računa u Federaciji BiH evoluiralo i da možemo očekivati da se na narednoj sjednici Upravnog odbora UIOBiH postigne saglasnost o usvajanju revizorskog izvještaja i odluke o poravnanju za 2005. godinu", kazao je Džombić u izjavi novinarima u Tesliću.

On smatra da bi to bilo dobro jer bi otvorilo mogućnost da UOUIO BiH konstruktivno radi u narednom periodu, a ukoliko se to ne desi onda se smanjuju mogućnosti za poravnanje u 2006. godini i za nekakav korektan dogovor o raspodjeli prihoda u ovoj godini.

Ministar finansija RS-a ističe da je najprihvatljiviji treći predloženi model u revizorskom izvještaju po kojem bi Federacija BiH RS-u trebalo da vrati oko 32 miliona, a Brčko Distriktu dva miliona.

Potvrdio je i da će RS insistirati na modelu da svaki entitet i Brčko Distrikt naplaćuje prihode na svoj račun, uz ocjenu da bi se time izbjegli problemi.