{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS i Srbija planiraju hidroelektrane na Drini

S
5.7.2009. u 12:20
0
18
RS i Srbija planiraju hidroelektrane na Drini
0
RS i Srbija planiraju hidroelektrane na Drini
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska i Srbija graditi sistem hidroelektrana na Drini od Foče do Bijeljine, obračajući se grupi novinara iz srbijnaskih medija koji su boravili u posjeti Banjaluci.
"Mi smo objavili da želimo da integrišemo određene funkcije elektroenergetskih sistema Srbije i RS i jedan od tih segmenata integracije je zajednička izgradnja sistema hidroelektrana na Drini", naglasio je premijer Dodik.

On je ocijenio da trenutna finansijska kriza može da odloži realizaciju ovog projekta pošto je potreban i strateški partner.

"Sa rukovodstvom Srbije sam prije desetak dana razgovarao kako intenzivirati gradnju i saglasni smo da, osim elektroprivreda Srbije i RS, potražimo još jednog partnera koji bi sa nama gradio. Ideja je da mi damo prava, a da taj partner bude dovoljno sposoban da na finansijskom tržištu obezbijedi novac za izgradnju, uz određenu podjelu vlasništva i dionica", objasnio je Dodik.

U razgovoru sa grupom novinara iz Srbije, koja je bila u dvodnevnoj posjeti Banjaluci, Dodik je podsjetio na propali projekta gradnje Buk Bijele, koji je zahtjevao potapanje dijela kanjona Tare.

"Stajali smo zbog Vlade Crne Gore koja je ranije donijela odluku da ne bude dozvoljeno potapanje kanjona Tare. U međuvremenu su slali signale da bi to moglo da bude promijenjeno zbog teške energetske situacije u samoj Crnoj Gori. Tek prije možda mjesec dana definitivno su rekli da ostaju pri prvobitnoj odluci što nas dovodi u situaciju da možemo da uđemo u projektovanje", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ranije urađeni projekat za Buk Bijelu je postao nepotreban, jer više nema mogućnosti gradnje te velike hidroelektrane.

Dodik je rekao da RS jedina u regionu ima višak električne energije i da može sačekati sa realizacijom projekta Buk Bijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: